FLORI, PEISAJE ȘI COMPOZIȚII LA GALERIA UNIREA

Distribuie pe:

Sâmbătă, 27 aprilie a.c., de la ora 11, a avut loc vernisajul expoziției de pictură a membrilor artiștilor plastici mureșeni organizată de Asociația Artiștilor Plastici Mureș, intitulată “Salonul de primăvară”, ajunsă la a XXXVII-a ediție. Lista celor care expun este lungă, cum a apreciat Czirjék Lajos, președintele AAPM, sunt aproape 100 de lucrări aparținând a circa 60 de autori. Așa cum au fost prezentați, autorii lucrărilor sunt: Kelemen Tibor, Suciu Lucia Zâna, Vescan Rodica, Szabó Enikö, Bokor Anna, Todoran Cornelia, Mailat Carmen, Ceaușescu Ruja, Dogaru Antonia, Menyei Rozália Zsoka, Marin Iuliana, Șandor Constantin, Văroiu Natalia, Turcu Cornel, Popa Angela, Soó Emma, Sermeșeanu Dorina, Kulcsár Erzsébet, Neagoi Sofia, Deac Olimpia, Jeler Anita, Gagyi Alexa, Dozsa Enikö, Biró Éva, Jung Ildikó Edith, Barabás Jozsef, Olteanu Rodica, Dobroiu Maria, Albert Olga, Cecălăcean Voichița, Rusu Ioan, Merdar Elisabeta, Mureșan Vasile, Alecu Gabriela, Kovacs Agnes, Lupu Emilia, Aboni Maria, Nagy Olga, Kulcsar Maria, Kozma Õdön, Demeter Magda, Sălăgean Ana, Benkö István, Harja Elena, Rémán Melinda, Lazăr Iuliana, Fekete Ferenczi Blanka, Conțiu Terezia, Daniel Dăian, Oroian Zita, Mărginean Claudia, Pop Angela, Dan Valeria, Orbán Ferencz, Deleanu Marta, Cristina Moldovan, Florea Nicolae, Olimpia Leah, Kozma Edmund, Czirjek Lajos. Pe lângă artiștii plastici mureșeni expun și artiști plastici din Odorheiul Secuiesc, Deva, Cluj-Napoca, și ei, tot membri în această asociație.

Prezentarea lucrărilor i-a revenit criticului de artă al asociației, Vasile Mureșan. Interpretând lucrările expuse, Vasile Mureșan a apreciat foarte bine calitatea și valoarea exponatelor, subliniind faptul că valoarea expoziției constă tocmai în varietatea lucrărilor datorată personalității autorilor, a stilurilor de lucru și transpunerii pe pânză a crezului artistic al fiecăruia. Ilarie Gheorghe Opriș, președintele de onoare a AAPM: “Anul trecut a fost cel mai bogat an în care asociația noastră, atât la sediu, dar și în Târgu-Mureș, în țară și peste hotare, a desfășurat un număr foarte mare de activități”. Iată în cifre activitatea AAPM, în anul trecut, dedicată Centenarului Marii Uniri a României: 146 de activități; 8 cărți albume și cataloage, editate și tipărite; 52 de afișe, editate și tipărite; 31 de vernisaje de expoziții personale; 41 de vernisaje colective și de grup; organizarea a 15 tabere de pictură; participarea la 19 tabere de pictură; au fost publicate 33 de articole în ziar despre activitatea asociației; 25 de localități în care au fost organizate activități ale asociației. Acestea sunt următoarele: Târgu-Mureș, în 8 săli; Reghin, în 3 săli; Sângeorgiu de Mureș, în 4 săli; Cluj-Napoca, în 3 săli; Sibiu, Deda, Solovăstru-Jabenița, Alba Iulia, Turda, Toplița, Ernei, Sighetul Marmației, Săliște- Sibiu, Iernut, Lunca Bradului, Sărmașu, Râciu, Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Hunedoara, Budapesta - Ungaria, Râșcani și Duruitoarea Veche din Republica Moldova, Leptokaria și Paralia Katerini din Grecia. Această sinteză a activității anului 2018 a fost întocmită după blogul asociației și catalogul “Un secol de la Marea Unire (1918-2018)” ce cuprinde 316 pagini, 489 fotografii, ce va apărea în curând la Editura “Vatra Veche” din Târgu-Mureș, autor, Ilarie Gheorghe Opriș. Până acum au fost tipărite 61 de cărți și cataloage despre activitatea AAPM.

Czirijek Lajos a anunțat că următoarea expoziție va fi, peste două săptămâni, de artă fotografică, avându-l autor pe Ábrám Zoltán. În această săptămână, în data de 2 mai, s-a deschis tabăra de pictură de la Cetatea Medievală. Lista cuprinde un număr de 25 de participanți. Vor fi prezenți artiști plastici și din Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare. Vernisajul expoziției va fi pe data de 10 mai, în Turnul Tăbăcarilor. La sfârșitul lunii mai a.c.,12 membri ai asociației se vor deplasa în Grecia, unde vor expune lucrări în prima decadă a lunii iunie, în principal icoane. Tot în luna iunie va fi organizată una din taberele de pictură de la Sângeorgiu de Mureș. Din 6 septembrie se va organiza o altă deplasare în Grecia, a mai adăugat Ilarie Gheorghe Opriș.

Lasă un comentariu