ROMÂNIA, PE PRIMUL LOC ÎN UE LA RATA NAȘTERILOR ÎN RÂNDUL ADOLESCENTELOR!

Distribuie pe:

Dintr-un studiu recent realizat de Biroul European de Statistică - Eurostat, aflăm că România ocupă primul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor, procentul la nivel național fiind de 12,3%, mult peste media europeană, de doar 4%.

România este urmată de Bulgaria, cu o pondere de 11,9%, Ungaria (9%), Slovacia (8,4%) și Letonia (5,5%), la polul opus al clasamentului aflându-se țări precum Italia, Olanda și Slovenia, unde procentul adolescentelor care devin mame scade sub 2%.

În ceea ce privește rata nașterilor în rândul femeilor de peste 40 de ani, România ocupă ultimul loc în clasamentul realizat de Eurostat, procentul la nivel național fiind în acest caz de doar 1,6%.

În majoritatea statelor europene, femeile dau naștere primului copil în jurul vârstei de 20 de ani, excepții notabile fiind înregistrate în Spania, unde 61,6% din femeile care au dat viață pentru prima dată aveau vârste de peste 30 de ani, în Grecia (57,2%) și în Italia (56,2%).

Specialiștii români în neonatologie consideră că în ceea ce privește situația adolescentelor care devin mame riscurile sunt de abandon al copiilor, dar și de apariție a nașterilor premature, întrucât acestea nu merg aproape deloc la consulturi medicale. Pe de altă parte, aceștia atrag atenția că un organism foarte tânăr nu este pregătit să susțină o sarcină, ceea ce poate duce atât la pierdea acesteia, cât și la apariția unor complicații grave, care pot cauza în ultimă instanță chiar decesul. În plus, riscul apariției unor malformații pentru făt rămâne unul mare.

Referitor la femeile de peste 40 de ani care aleg să devină mame, specialiștii spun că la bază e vorba de evoluția societății moderne, respectiv de o decizie asumată și gândită, în timp ce, din păcate, pentru cealaltă extremă, a adolescentelor, decizia nu este aproape niciodată una personală.

Lasă un comentariu