ÎNVĂȚĂMÂNTUL DIN JUDEȚ, CU PLUSURI ȘI CU MINUSURI…

Distribuie pe:

În anul școlar 2018/2019, prefectul județului Mureș a coordonat, potrivit legislației în vigoare, activitatea vizând siguranța elevilor și a personalului didactic și auxiliar în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. Lunar, au acționat în medie 145 de forțe de ordine (poliție, jandarmerie, poliție locală) pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, la data de 15 septembrie 2018, în județul Mureș existau 623 de unități de învățământ, cu 785 imobile, în care erau înscriși 85.184 de elevi (învățământ de masă, special și particular), se arată în Raportul de evaluare a rezultatelor activităților desfășurate de Prefectură, anul trecut. Principalii indicatori rezultați la sfârșitul anului 2018 au fost următorii: asigurarea pazei în unitățile școlare: 349 cu pază proprie și societăți specializate, 250 cu supraveghere video, 24 fără pază; unități școlare fără gard împrejmuitor: 9 clădiri din unitățile administrativ-teritoriale (UAT): Band, Sărmașu, Sighișoara, Nadeș, Bălăușeri; unități școlare cu iluminat necorespunzător: 17; număr acte de violență în școli în semestrul I al anului școlar 2018-2019: 60, din care 12 au fost sesizate prin 112.

În semestrul I, infracționalitatea sesizată a scăzut cu 39,9% față de perioada similară a anului școlar anterior.

Au fost înregistrate 48 de unități școlare fără autorizație sanitară în unitățile administrativ-teritoriale: Târnăveni, Breaza, Apold, Hodoșa - Viișoara, Coroisânmărtin, Gălești, Papiu Ilarian, Band, Băgaciu, Grebenișu de Câmpie, Miercurea Nirajului, Ghindari, Bahnea, Gănești, Valea

Largă, Vărgata. Acestea au funcționat pe baza programelor de conformare asumate, pe care nu le-au îndeplinit.

Treizeci și patru (34) de unități de învățământ au funcționat / funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, în 21 UAT din județ: Târgu - Mureș, Sighișoara, Reghin, Sângeorgiu de Pădure, Miercurea Nirajului, Ceuașu de Câmpie, Livezeni, Fărăgău, Gornești, Gurghiu, Pănet, Pogăceaua, Răstolița, Râciu, Saschiz, Sânger, Sântana de Mureș, Ibănești, Vărgata, Viișoara, Zagăr.

ISU a efectuat controale depistând deficiențe la 27 unități de învățământ, la sistemele de încălzire, iar la 3 unități de învățământ și deficiențe PSI. Pe această linie, a fost reevaluat Planul Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2018-2019.

Prin intermediul Instituției Prefectului - Județul Mureș s-a solicitat celor 102 primării din județ inițierea de măsuri pentru derularea în condiții de siguranță anului școlar 2018-2019, inclusiv pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru pază și pentru realizarea împrejmuirilor. Pe această problematică, în perioada de referință nu s-au înregistrat fapte grave care să afecteze procesul de învățământ, menționează sursa citată.

Lasă un comentariu