CONSILIUL NAȚIONAL SECUIESC E GATA SĂ PUNĂ ÎN MIȘCARE TOATĂ SUFLAREA EUROPEANĂ, PENTRU RECUNOAȘTEREA, PRIN LEGE, A REGIUNILOR NAȚIONALE!

Distribuie pe:

Consiliul Național Secuiesc (CNS) a primit cu satisfacție vestea înregistrării de către Comisia Europeană a inițiativei cetățenești privind regiunile naționale și a anunțat, într-un comunicat dat publicității, că este gata „să pună în mișcare toată Europa" pentru realizarea acestui scop, bazându-se pe toți maghiarii și pe toți susținătorii autonomei.

Colectarea milionului de semnături poate începe la 7 mai și, potrivit CNS, va servi dezideratului ca, la nivelul UE, să fie elaborată o legislație de protecție specială a regiunilor care se deosebesc de celelalte zone prin particularitățile lor naționale, etnice, culturale, religioase și lingvistice. CNS spune că în aceste zone geografice trebuie eliminată rămânerea în urmă, totodată trebuie create condițiile pentru coeziunea economică, socială și teritorială.

„Prin urmare, începând cu data de 7 mai, ne aflăm în fața unei noi sarcini nobile: avem la dispoziție un an pentru a colecta cel puțin un milion de semnături de la cetățenii statelor membre ale UE. Iar în asta ne bazăm pe sprijinul tuturor maghiarilor, a aliaților noștri din țară și din străinătate, a organizațiilor și țărilor care susțin autonomia, respectiv a regiunilor care fac obiectul acestei inițiative", scrie în comunicatul semnat de președintele CNS, Balázs Izsák, citat de MTI. Semnăturile de susținere trebuie colectate din cel puțin șapte state membre. În cazul în care se reușește, Comisia Europeană trebuie să dea un răspuns în termen de trei luni: poate accepta sau poate respinge cererea, însă decizia trebuie justificată.

CNS a reamintit că decizia de a porni o inițiativă cetățenească europeană a fost luată în anul 2008, stabilindu-și ca obiectiv dezvoltarea unei legislații care să aducă maghiarii mai aproape de autonomia Ținutului Secuiesc. Până acum, Comisia Europeană a împiedicat acest lucru, însă după procesul pierdut la Curtea de Justiție a Uniunii Europene oferă, acum, drum liber inițiativei.

Lasă un comentariu