DOUĂ MISIUNI NASA AU EȘUAT DIN CAUZA UNEI... ESCROCHERII!

Distribuie pe:

Agenția Națională Americană a Spațiului (NASA) a anunțat că din cauza calității aluminiului cu teste falsificate, două misiuni spațiale (din 2009 și din 2011) au eșuat. Întreprinderea furnizoare a fost condamnată de justiția americană, dar consecințele financiare și științifice sunt ireparabile. Financiar, pierderile sunt evaluate la 700 milioane de dolari.

“Este vorba de o mică întreprindere din Oregon, care a reușit «performanța» de a escroca cea mai mare agenție spațială din lume. După ani de zile de anchete, la începutul săptămânii trecute, NASA a descoperit cauza eșecului celor două lansări de sateliți pentru studierea climei terestre, efectuate în 2009 și 2011 (misiunile OCO și Glory).

Un furnizor, pe deplin conștient, ne-a livrat componente de aluminiu având mari defecțiuni. Escrocheria a provocat un prejudiciu ce se cifrează la 700 milioane de dolari.

Ce s-a petrecut de fapt? De fiecare dată, partea rachetei care trebuia să se deschidă pentru a elibera satelitul în spațiul extraterestru rămânea blocată. În cursul anchetei, NASA a descoperit că cele două lansări eșuate își au originea la un subtretant, respectiv societatea Sapa Profiles, cu baza în Portland. S-a constatat că, vreme de 19 ani, această societate nu numai că a furnizat clienților componente din aluminiu defect, dar a și falsificat testele de calitate și de rezistență, pentru a ascunde ce fel de produse furniza în realitate. Rezultatul? Articulațiile din aluminiu falsificat se deteriorau în cursul zborului rachetei, nemaiputând să se deschidă pentru a elibera sateliții.

Din punctul de vedere al NASA, este vorba de o adevărată trădare. Atunci când rezultatele testelor sunt falsificate și sunt eliberate certificate eronate, în mod cert misiunile spațiale eșuează. Noi ne bazăm pe integritatea industriei noastre de pe întregul lanț de furnizori. Chiar dacă efectuăm teste proprii, NASA nu poate testa din nou fiecare component, motiv pentru care cerem anumitor furnizori să facă testele necesare cu mare atenție. În cazul societății din Portland, încrederea noastră a fost grav violată.

NASA anunță încetarea oricărei colaborări cu întreprinderea escroacă, nefiind singurul client care ia o astfel de decizie. Escrocheria întreprinderii respective a mers și mai departe. La 23 aprilie, Sapa Profiles și societatea-mamă Norsk Hydro au fost condamnate la o amendă de 46 milioane de dolari pentru că au escrocat, cu aceeași metodă, întreprinderi private, dar și instituții federale, inclusiv armata americană.

În afara milioanelor de dolari furați, nu pot fi trecuți cu vederea nici anii pierduți cu cercetările științifice și pregătirea misiunilor spațiale”, se afirmă în comunicatul NASA, citat de mediafax.ro.

 

 

Lasă un comentariu