VILA SUITA, IZBÂNDA ȘI CAZARMA DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

În anul 1929 a fost construită o alee de caldarâm, care să lege Castelul cu locuințele oamenilor de curte ai Reginei. Cândva, aici, erau dormitoarele maestrului de ceremonii și aghiotantului Măriei Sale. Circa zece camere au fost mobilate cu un lux mai mare decât dormitoarele ei. În fiecare exista câte un șemineu, iar tablourile și goblenurile împodobeau pereții. În camera aghiotantului său au fost puse portretele Reginei Maria, al Regelui Ferdinand și al fiului lor Regele Carol al II-lea.

Suita are o curte interioară cu arcuri largi. Frumusețea arhitecturii este completată de canaluri de piatră înguste, care înconjoară pe exterior vila și curtea ei interioară. Spre deosebire de toate celelalte canaluri din complex, acestea nu sunt umplute cu apă, ci cu pietre colorate. Reflectările razelor de soare de pe aceste pietre creează iluzia de mișcare și face ca atmosfera din curtea interioară să fie mai vie și mai liniștită. Apa mică din bazin și fântâna arteziană jucăușă răcorește aerul și zilele de vară caniculare.

În trecut, în vilă se afla cinematograful, poșta și telegraful Castelului. Proiecțiile de filme de seară a celor mai noi western-uri sau drame era o sărbătoare în complexul regal. În afara oaspeților Reginei, arta cinematografică era contemplată și de anturajul și personalul Castelului, împreună cu copiii lor.

În apropierea acestei vile se afla o streașină mare, sub care erau dispuși peste o sută de stupi. Lângă stupi se aflau garajele pentru mașini. Acum, în același loc, se află parcarea cu plată de pe lângă complexul hotelier.

În vecinătate se află cazarma de odinioară a forțelor armate care asigurau paza Castelului. Azi, această clădire poartă numele de vila Cazarma.

 

Lasă un comentariu