OBOSEALA CRONICĂ, DEPISTATĂ PRINTR-UN TEST DE SÂNGE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină a Universității Stanford, citați de descopera.ro, sunt pe cale de a realiza un test pentru depistarea sindromului oboselii cronice, caracterizată prin epuizare și alte simptome.

“Studiul nostru pilot, efectuat pe 40 de oameni, dintre care jumătate aveau sindromul, iar cealaltă jumătate erau sănătoși, a arătat că un test cu un potențial biomarker i-a identificat corect pe cei care erau bolnavi.

Sindromul de oboseală cronică, cunoscut și ca Encefalomielita mialgică (ME), afectează circa 2,5 milioane de oameni din SUA și 17 milioane la nivel mondial.

Simptomele includ oboseală extremă, dureri articulare și migrene, precum și probleme de somn. Nicio cauză sau diagnostic nu a fost încă stabilită, iar această stare îi poate face pe pacienți să stea la pat sau acasă pentru ani buni.

Am analizat mostre de sânge de la voluntari, folosind un test nanoelectronic, care măsoară schimbările în cantități mici de energie, ca un reprezentant al sănătății celulelor imune și a plasmei sanguine.

Am accentuat probele de sânge folosind sare, iar apoi am comparat răspunsurile. Rezultatele au arătat că la toți pacienții cu sindrom de oboseală cronică, probele de sânge au creat un vârf clar, în timp ce la voluntarii sănătoși probele de sânge au rămas relativ stabile.

Nu știm cu exactitate de ce celulele și plasma acționează în acest fel și nici ce fac ele. Dar am văzut o diferență clară în modul în care celulele imune sănătoase și cele ale sindromului oboselii cronice procesează stresul.

Cu toate acestea, rezultatul cercetării trebuie tratat cu atenție, întrucât mai este cale lungă înainte de a găsi un biomarker care să poată stabili diagnosticul de sindrom de oboseală cronică și să îl diferențieze de alte afecțiuni cu simptome similare”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu