MALADIA ALZHEIMER, CONFUNDATĂ CU ALTĂ BOALĂ ȘI TRATATĂ GREȘIT

Distribuie pe:

Specialiștii americani în neuropatologie de la Centrul Medical al Universității din Kentucky susțin că au depistat o nouă boală neurodegenerativă, numită LATE, care este asemănătoare bolii Alzheimer, cu care a și fost confundată de multe ori. În opinia specialiștilor, această confuzie este și motivul pentru care tratamentul împotriva maladiei Alzheimer nu a funcționat până acum.

“În studiul nostru, am identificat o nouă formă de demență, care ar putea fi mai frecventă decât Alzheimer la persoanele în vârstă. Noul tip de demență se numește LATE (un acronim pentru encefalopatie limbic predominantă asociată vârstei, sub influența TDP-43), afectează creierul în mod diferit și se dezvoltă mai încet decât maladia Alzheimer.

Numele complet al bolii se referă la zona din creier care este cel mai probabil să fie afectată, precum și la proteina modificată din centrul acesteia. De multe ori, aceste tipuri de demențe merg împreună, iar în aceste cazuri declinul cognitiv al pacientului este mai abrupt. Prin urmare, noul tip de demență nu implică cele două tipuri de proteine modificate identificate în cazul maladiei Alzheimer, respectiv proteina Tau și plăcile de beta-amiloid care distrug celulele nervoase și legăturile dintre acestea.

Proteina modificată implicată în LATE are un rol important în apariția bolii neuronului motor, o afecțiune considerată rară. Cu mai mult de un deceniu în urmă, cercetătorii au legat pentru prima dată proteina TDP de scleroza amiotrofică laterală, altfel cunoscut sub numele de boala ALS sau Boala Lou Gehrig. De asemenea, a fost legată de un alt tip de demență, numită degenerescența lobară frontotemporală, însă trebuie neapărat să revizuim conceptul de demență.

LATE este o boală de 100 de ori mai frecventă decât ALS sau degenerescența lobară frontotemporală. Cu toate acestea, boala nu a apărut din senin. Dovezile s-au constituit pe parcursul anilor, inclusiv din rapoartele medicale ale pacienților a căror formă de boală nu se potrivea cu tipurile cunoscute de demență precum Alzheimer. Nu există doar o singură boală care determină toate tipurile de demență.

Suntem conștienți de eterogenitatea demenței, dar imaginarea întocmai a fiecărui tip extrem de diferit s-a dovedit a fi o provocare. De ce unele persoane își pierd mai întâi memoria, în timp ce altele își pierd capacitatea de a vorbi sau suferă schimbări de personalitate? De ce unii dezvoltă demență mai devreme în viață, în timp ce alții, mai târziu?

Eterogenitatea demenței complică cercetările asupra acesteia, inclusiv asupra maladiei Alzheimer, pentru că nu este întotdeauna clar care este cauza determinantă, iar în aceste condiții medicii nu pot aplica tratamentul corect. Cel mai probabil, LATE răspunde la tratamente diferite în comparație cu alte tipuri de demență precum Alzheimer, ceea ce a făcut de multe ori ca eficacitatea medicației să fie nulă. Bolnavii nu au răspuns la tratament pentru că pur și simplu nu aveau acea boală!

Demența este o boală extrem de complexă, care poate avea multiple cauze și, chiar dacă ne aflăm într-un stadiu incipient, această cercetare constituie un pas înainte, propunând un nou subtip de demență, cu un tratament adecvat”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu