ÎN SFÂRȘIT, JUDEȚUL MUREȘ VA AVEA ȘI PUNCTE DE LANSARE PENTRU RACHETE ANTIGRINDINĂ!

Distribuie pe:

Preocupată de evenimentul istoric de la Sibiu, prilejuit de Summitul Uniunii Europene, de arestarea infractorului Mazăre, de un posibil “divorț” politic dintre premier și președintele PSD, mass-media s-a preocupat prea puțin de capriciile meteorologice din ultima perioadă. Fenomenele respective au pus în pericol agoniseala de o viață a unor cetățeni, au distrus culturi agricole în unele zone din sudul țării, mai presus de toate, au arătat cât suntem de vulnerabili și neputincioși în fața stihiilor naturii. Au fost chiar și reprezentanți ai televiziunilor de știri care au luat în zeflemea intenția ministrului agriculturii, dr. ing. Petre Daea, de a dota agricultura cu două avioane pentru intervenții în caz de calamități. Dincolo de aparențele legate de aplecarea domniei sale spre visare, ministrul Daea poate fi considerat cel mai bun ministru al agriculturii de după “revoluția” furată. Faptul că se implică, intervine în rezolvarea unor probleme importante în domeniu, nu are rost să le amintim, certifică competența sa profesională și bunele intenții de a rezolva unele aspecte din agricultură, abandonate de foști guvernanți.

Vreau să aduc în discuție un aspect extrem de important și pentru județul Mureș. Este vorba de punctele pentru lansarea rachetelor antigrindină, a căror necesitate este justificată de pagubele imense provocate în livezi, grădini de legume, cultura mare în cazul unor ploi cu grindină și vijelii.

Povestea înființării în Târgu-Mureș al unui Centru de coordonare antigrindină, pe terenul și clădirile fostei Stațiuni de Cercetare Pomicolă din Târgu-Mureș, de pe strada Pășunii nr .1, amplasament abandonat, lăsat în paragină de mulți ani, a început în anul 2007, prin Hotărârea nr. 1134, din 18 septembrie 2007, privind transmiterea unor imobile aflate în domeniul public al statului din administrarea Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Sisești” - Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Mureș, în administrarea Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Mureș. Prin această Hotărâre de Guvern, DADR Mureș și toate instituțiile statului cu atribuții în domeniul agricol urmau să se mute în acea locație, inclusiv Centrul de coordonare antigrindină, unde existau pe vremea aceea și clădirile pentru birouri (astăzi, țiganii din Valea Rece au furat până și tocurile de la geamuri). Din interese de tip mafiot, Hotărârea respectivă nu a fost pusă în aplicare, iar Stațiunea Pomicolă a devenit o amintire, terenul de la marginea municipiului a fost retrocedat, și vândut de proprietarii Universității Sapienția, iar investiția în pomii fructiferi și Depozitul frigorific a fost trecută cu vederea. Este strigător la cer să vezi cum milioane și milioane de lei, din avuția națională, au fost vânturate! Nimeni nu poate spune ce valori ale statului român, investite în plantații pomicole și clădiri, au fost însușite de diverși samsari sau aruncate pe apa sâmbetei. Nu cred că instituțiile statului de drept, DNA, ANAF, pot descâlci vreodată afacerea cu Stațiunea Pomicolă.

Dincolo de aceste aspecte, a căror clarificare ține de competența SRI, vreau să revin la problema cu grindina. Iată că după atâția ani de uitare, vine un ministru al agriculturii și în ceasul al doisprezecelea, după ce a cântat cocoșul de trei ori deșteptarea, intervine ministrul Daea și rezolvă patrimoniul Stațiunii Pomicole, terenul trece de la ADS (Agenția Domeniului Statului) la Agenția Națională Antigrindină, cu intabularea suprafeței de 4.900 mp, iar clădirile se transferă la ADS. Din partea Guvernului României este alocată suma de 7.500 de lei pentru înființarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină în județele Mureș și Alba. În județul Mureș, aceste puncte sunt amplasate la Câmpenița - Ceuașu de Câmpie, Glodeni, Breaza, Fărăgău, Goreni - Batoș, Logic - Lunca, Căpâlna de Sus - Mica, Șoimuș - Coroisânmărtin, Cund - Bahnea, Deleni - Băgaciu. Documentația pentru înființarea acestor puncte de lansare este în lucru.

Ec. Ioan Rusu - director executiv la Direcția pentru Agricultură a județului Mureș, omul care cunoaște cel mai bine jocul diabolic privind driblările cu terenul fostei stațiuni pomicole și amânările înființării Centrului de coordonare antigrindină la Târgu-Mureș, mai ales că, prin anii 2006-2008, era director economic la DADR și s-a implicat direct pentru rezolvarea sediului instituției amintite, aflată la ora actuală în chirie în clădirea telefoanelor, este nemulțumit că în proiectul privind sediul Centrului Antigrindină, de pe strada Pășunii nr.1, trebuia să fie cuprins și sediul DADR. Din câte am fost informați, angajatul Agenției Naționale Antigrindină în județul Mureș, un fost ofițer, nu este în organigrama DADR, chiar dacă această instituție a Ministerului Agriculturii este nominalizată în verificarea și urmărirea, în teren, a transpunerii în practică a proiectului antigrindină.

Poate că evenimentele meteorologice din ultima perioadă și bunele intenții ale ministrului Daea vor impulsiona punerea în practică a Proiectului antigrindină din județul nostru, chiar dacă mai există neclarități administrative.

Lasă un comentariu