SPERANȚA DE VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ A ROMÂNILOR

Distribuie pe:

Potrivit ultimelor date publicate de Biroul de Statistică European - Eurostat, la nivelul anului 2016, speranța de viață sănătoasă la naștere, respectiv numărul de ani preconizat pe care o persoană să îi trăiască fără probleme de sănătate, era în Uniunea Europeană de 64,2 ani pentru femei și de 63,5 ani pentru bărbați.

În același an, speranța de viață sănătoasă în România era de 59,8 ani în cazul bărbaților și de 59 de ani în cazul femeilor.

Statul membru UE cu cea mai mare speranță de viață sănătoasă în 2016, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, era Suedia, cu 73,3 ani pentru femei și 73 de ani pentru bărbați. La polul opus, Letonia avea cea mai mică speranță de viață sănătoasă, adică 54,9 ani pentru femei și 52,3 ani pentru bărbați.

Numărul de ani pe care o persoană se aștepta să îi trăiască fără probleme de sănătate era mai mare pentru femei decât pentru bărbați în 20 de state membre, iar în rândul acestora există patru țări unde această diferență era mai mare de trei ani (Bulgaria, Estonia, Lituania și Polonia).

În schimb, în șapte state membre, inclusiv România, speranța de viață sănătoasă este mai mare în cazul bărbaților decât în cazul femeilor. Cele mai mari diferențe se înregistrau în Olanda (5 ani), Luxemburg și Portugalia (ambele cu 2,5 ani) și Finlanda (2,1 ani). 

Lasă un comentariu