CULTURA CASTRAVEȚILOR ÎN GRĂDINA DE LÂNGĂ CASĂ

Distribuie pe:

Castravetele este o specie legumicolă cultivată în fiecare gospodărie. Fiind o plantă sensibilă la căldură, este recomandat să se înființeze cultura în această perioadă, când se poate asigura o temperatură de peste 15 grade.

Temperatura optimă de vegetație este de 25-30 de grade C, iar pentru înflorire și fructificare necesită temperaturi de 24-28 de grade C ziua și 19-20 de grade C noaptea. Cerințele față de umiditate sunt mai mari în perioada de creștere și fructificare. Lipsa apei determină stagnarea creșterii plantelor, apariția unui număr mai mare de flori mascule, deformarea, amăreala fructelor și sensibilizează planta la boli și dăunători. Pentru cultura castraveților sunt indicate solurile ușoare, ravene, afânate, bine lucrate, fără exces de umiditate, bogate în substanțe nutritive cu o reacție neutră. Sunt recomandate în grădina de lângă casă soiurile Cornison, Mondial, Levinia, Record, Royal, semințe care pot fi procurate de la magazinele de specialitate din Târgu-Mureș și din celelalte localități mureșene.

Pregătirea terenului se face printr-o arătură adâncă de toamnă sub care se încorporează 25 tone/ha de gunoi de grajd și 300 kg/ha îngrășăminte chimice complexe. Se poate semăna în rânduri la distanță de 80 cm între rânduri și la 25 cm pe rând, sau în brazde. Lucrările de întreținere constau în 3 prașile între rânduri și pe rând, iar irigarea se face de 7 ori. Succesul culturii este legat de tratamente fitosanitare executate la un interval de 7-9 zile, cu una din următoarele substanțe, ușor de procurat din fitofarmacii: contra ciupercilor și bacteriozelor - Ridomil Plus - 0,25 la sută, Aliete - 0,3 la sută, Dithane M 45 - 0,2 la sută, Captadin - 0,2 la sută; pentru combaterea afidelor se recomandă Neuron - 0,1 la sută. Pentru o mai bună fructificare se poate aplica un tratament cu Ethrel - 0,1 la sută.

Recoltarea se face eșalonat, în momentul în care fructele au ajuns la maturitatea de consum. Recoltarea durează 3-5 săptămâni, iar producția poate ajunge până la 20 tone/ha.

 

Lasă un comentariu