SÂMBĂTĂ, LA GHINDARI – MUREȘ ÎNCEPE CAMPANIA DE SEMNĂTURI PENTRU REGIUNILE NAȚIONALE!

Distribuie pe:

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Balázs Izsák, președintele Partidului Civic Maghiar (PCM) János Mezei, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), István Csomortányi, și Attila Korodi, liderul facțiunii UDMR din Camera Deputaților, au anunțat, marți, că partidele pe care le reprezintă se solidarizează pentru a duce la bun sfârșit inițiativa cetățenească europeană privind regiunile naționale din Europa. Campania de strângere a semnăturilor va începe cu prilejul Maialului Secuiesc ce va avea loc la finele săptămânii, la Ghindari, județul Mureș.

Cele trei formațiuni politice și-au asumat mobilizarea întregului aparat de partid, iar UDMR a promis că va aduna 200-250 de mii de semnături, informează MTI.

Președintele CNS și-a mai exprimat speranța că perioada de un an dedicată strângerii de semnături va contribui și la întărirea curentului european etnoregional, definind noțiunea de “etnoregionalism” drept “situația în care interesele unei regiuni și cele ale comunităților naționale care o populează și care reprezintă majoritatea coincid și există o puternică voință politică de a exprima aceste interese”.

Liderul CNS susține că, în multe cazuri, statele membre se opun mișcării etnoregionaliste, deși, din cauza provocărilor globalizării, statul ar trebui să fie aliatul regiunilor.

Președintele PPMT, István Csomortányi a spus că partidul pe care îl conduce și-a asumat, pe lângă participarea la strângerea de semnături, și mobilizarea aliaților europeni, reamintind că Alianța Liber Europeană (EFA) a adoptat deja o hotărâre de susținere a inițiativei.

Demersul este considerat, de către liderii formațiunilor politice maghiare, drept un prilej de “a pune Ținutul Secuiesc pe hartă”, încât acesta “să capete un contur mai puternic”.

Inițiatorii trebuie să adune, până în 6 mai 2020, cel puțin un milion de semnături de susținere de la cetățeni ai Uniunii Europene.

Lasă un comentariu