Mâine, 11 mai, între orele 17 și 23, Cetatea medievală din Târgu-Mureș va fi împânzită de mii de „gulguțe" (cutiuțe origami cu lumânări), oferind o atmosferă unică, din care nu vor lipsi jongleriile cu foc, spectacole muzicale și de improvizație, concurs foto și de prim-ajutor, atelier de tras cu arcul, precum și alte multe surprize.
Intrat în tradiție, Festivalul Luminii, ajuns la ediția a IX-a, revine și anul acesta la Târgu-Mureș, „sub bagheta" filialei locale a Organizației Naționale „Cercetașii României".
„Acest eveniment are ca scop implicarea activă a cercetașilor în comunitate, dezvoltarea abilităților de integrare și reprezintă o oportunitate de a dezvălui publicului din tainele vieții cercetășești, organizată cu multe zâmbete și entuziasm. Totodată, ne propunem să atragem noi voluntari, trebuincioși centrului local, ducând astfel la îmbunătățirea programelor dedicate tinerilor", precizează organizatorii.
În România, primele grupuri de cercetași au apărut în 1912, la Blaj, Brașov și București, iar în 1914, dată fiind activitatea lor, a luat ființă Asociația „Cercetașii României".
În timpul Primului Război Mondial, cercetașii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenți acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafiști. În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetașilor.
În 1922, Asociația „Cercetașii României" devine membru fondator al Organizației Mondiale a Mișcării Cercetășești. În 1937, anul desființării sale, Organizația se afla peste tot unde era nevoie de ajutorul ei. În urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociația își suspendă orice activitate. Renăscută în 1990, Organizația Națională „Cercetașii României", cea mai mare mișcare neguvernamentală de tineret din România, se face repede cunoscută atât în țară, cât și în străinătate, fiind reprimită (1993) în Organizația Mondială a Mișcării Scout, care numără în prezent peste 50.000.000 de membri activi în 216 țări și teritorii. În România, peste 5.000 de membri își desfășoară activitatea în 75 de grupuri. (sursa _ scout.ro)