KELEMEN HUNOR: „ȘI MAGHIARII TRANSILVĂNENI TREBUIE SĂ FIE PREZENȚI ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN, ACOLO UNDE SE DECIDE TRANSFORMAREA UE"

Distribuie pe:

Liderul UDMR a abordat acest subiect la conferința de presă de miercuri, de la Cluj-Napoca, susținută împreună cu premierul ungar Viktor Orbán, președintele Fidesz, informează MTI.

Cele două formațiuni politice se află în campanie electorală, iar faptul că se ajută reciproc este „cel mai natural lucru din lume", a spus Kelemen. În opinia sa, este interesul comun al tuturor maghiarilor ca în Parlamentul European să există o reprezentare puternică maghiară, deoarece UE se află în fața unor schimbări care afectează viața tuturor cetățenilor Uniunii, iar „oamenii deștepți încearcă să influențeze schimbările (…), ne dorim o reprezentare maghiară puternică în PE, astfel încât să fim și factori de decizie în cadrul transformărilor, și nu doar să suportăm consecințele acestora". UDMR se străduiește să ridice problema minorităților naționale autohtone la nivel de adevărată cauză europeană, dorind o Europă în care „românul poate rămâne român, maghiarul poate rămâne maghiar, în care Transilvania se dezvoltă și se întărește din punct de vedere economic, în care se pot face planuri de viitor în așa fel încât cei care trăiesc aici, în locul lor natal, să își poată păstra și identitatea", a punctat Kelemen.

Răspunzând unei întrebări legate de banii alocați de executivul ungar unor fundații apropiate de UDMR, președintele Uniunii a declarat că formațiunea sa nu a primit și nu va primi vreun sprijin de acest fel din Ungaria, guvernul de la Budapesta sprijinind, în realitate, programele unor ONG-uri, astfel că greșesc cei care cred „că pentru aceste tipuri de sprijin a trebuit plătit un preț sau altul". El a mai spus că ar dori să vadă că și România oferă sprijin similar românilor din Ucraina sau vlahilor din Valea Timocului (Serbia), menționând, totodată, că banii care sosesc de la guvernul ungar îmbogățesc România.

Adesea, România îi privește pe maghiarii din Transilvania ca pe un risc pentru securitatea națională, dar, mai devreme sau mai târziu, va înțelege că această abordare este una greșită, a mai explicat Kelemen.

Lasă un comentariu