INVITAȚIE LA „ZIUA COSTUMULUI TRADIȚIONAL" ÎN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Știați că a doua duminică din luna mai e consacrată ca „Ziua Națională a Costumului Tradițional din România", prin Legea nr. 102/2015? Anul acesta ziua se sărbătorește în duminica din data de 13 mai. Din păcate, sărbătoarea e încă puțin cunoscută și popularizată.

Vă invităm să sărbătorim noi, simbolic și voluntar, această zi și la Târgu-Mureș! Îmbrăcați în costum național complet, ie tradițională ori cămașă populară (sau vestimentație în stil tradițional ori alb-negru), ne vom aduna în rugăciune duminică, 13 mai, de la ora 10.00, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare din Târgu-Mureș. După Liturghie, în jurul orei 11.30-12, la o chemare, ne adunăm cu toții în fața Sf. Altar pentru a face o poză împreună cu preoții catedralei, apoi ne strângem în fața catedralei și pornim îmbrăcați așa „fain" la o plimbare pe pietonala din Piața Trandafirilor până la Catedrala Mică, unde vom intra și ne vom închina. Apoi continuăm plimbarea înconjurând centrul orașului până la statuia lui Avram Iancu și vom intra în vizită la Muzeul Etnografic, unde specialiștii ne vor susține o prezentare profesionistă a semnificațiilor costumului popular. Și cei ce vor fi cunoscători dintre noi ne pot prezenta costumul popular pe care îl vor purta personal, istoria lui și zona etnografică de care aparține, iar cei ce au talent muzical ne pot încâna auzul „a capella" cu cântece populare.

Pe tot parcursul drumului putem face numeroase poze și filmări pentru a avea amintiri frumoase de la acest eveniment deosebit pe care îl vom crea ÎMPREUNĂ, ca un simbol de unitate în jurul simbolurilor noastre identitare în anul Centenarului Marii Uniri care CONTINUĂ și în 2019!

Un popor cu conștiință națională nu are nevoie de legi speciale pentru a-și aprecia propriile simboluri, dar dacă aceste sărbători există, atunci să le marcăm cum se cuvine! Această inițiativă cetățenească voluntară și culturală aparține membrilor și simpatizanților mai multor organizații locale: Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" filiala Mureș, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria" filiala Mureș, Comunitatea Identitară - România și Noua Dreaptă din Târgu-Mureș, dar sunt invitați să participe toți cei ce simt atașament față de tradițiile și identitatea strămoșească.

Vă așteptăm!

www.nouadreapta.org, mures@nouadreapta.org

tel: 0756.77.67.67

Lasă un comentariu