ESTONIA ȘI NATO EFECTUEAZĂ MANEVRE MILITARE ÎN APROPIEREA GRANIȚEI CU RUSIA

Distribuie pe:

Estonia și NATO desfășoară manevre internaționale cu o largă desfășurare de mijloace militare la numai 20 de kilometri de granița cu Rusia, cu obiectivul declarat de a consolida cooperarea și coordonarea dintre armatele aliate și de a contribui la formarea armatelor țărilor baltice, transmite EFE.

Pe parcursul primelor trei săptămâni ale lunii mai, peste 9.000 de militari din 17 țări efectuează exerciții terestre, maritime și aeriene în regiunea Ida-Viru, în nord-estul țării, simulând confruntări la numai 20 de km de frontiera cu Rusia.

Militarii estonieni par să minimalizeze importanța proximității frontierei ruse în zona aleasă pentru exercițiu.

La întrebarea de ce aceste exerciții sunt organizate atât de aproape de granița cu Rusia, generalul de divizie estonian Indrek Sirel spune că „aproape este doar un concept filosofic". „Baza noastră este aici și aici ne pregătim", explică el.

Un argument similar este invocat și de căpitanul Karmo Kiilman, ofițer de la cartierul general al Brigăzii a II-a a armatei estoniene. „Aici este Estonia, ne putem antrena acolo unde vrem. Și nimeni nu îi poate împiedica pe estonieni să învețe cum să se apere".

Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Estonia admite preocuparea față de Rusia, un vecin care de când în 2014 a anexat Crimeea acționează într-un "mod din ce în ce mai iresponsabil și mai amenințător", după cum recunoaște un înalt responsabil militar estonian, văzând în succesiunea intervențiilor ruse în Georgia, Ucraina și Siria drept un avertisment despre ceea ce se poate întâmpla.

 

Lasă un comentariu