DOUĂ TREIMI DINTRE CELE MAI LUNGI CURSURI DE APĂ DE PE TERRA, AFECTATE DE ACTIVITĂȚILE UMANE

Distribuie pe:

Utilizând date furnizate de sateliți și modele informatice, cercetătorii dintr-o echipă internațională au analizat aproape 12 milioane de kilometri de fluvii și râuri din lume, creând prima cartografiere mondială a impactului generat de construcțiile umane asupra acestor cursuri de apă.

Studiul, publicat în această săptămână în revista Nature, a ajuns la concluzia că doar 37% din cele 246 de fluvii și râuri cu lungimi de peste 1.000 de kilometri „au încă un curs liber", fiind lipsite de amenajări care le afectează cursurile naturale. Doar 21 de fluvii au cursuri neîntrerupte și neafectate de construcții umane, de la izvoare și până la vărsarea lor în mare.

În plus, cursurile de apă rămase „sălbatice" se află mai ales în regiuni foarte izolate, precum Arctica, Amazonia și bazinul fluviului Congo. Totuși, „râurile cu curs liber sunt la fel de importante pentru oameni, cât și pentru mediu", a comentat Gunther Grill, profesor la Universitatea McGill din Canada.

Oamenii de știință au subliniat în special efectele pe care le generează drumurile amenajate în câmpiile inundabile, rezervoarele de apă și, mai ales, barajele hidroelectrice. În prezent există 2,8 milioane de baraje în lume, din care 60.000 cu înălțimi de cel puțin 15 metri, potrivit autorilor studiului. Alte peste 3.700 de baraje hidroelectrice sunt în curs de amenajare sau se află în stadiul de proiectare.

Lasă un comentariu