VEȘTI DIN DIASPORA - LA CERNĂUȚI VA AVEA LOC PARADA PORTULUI POPULAR ROMÂNESC ȘI UN SPECTACOL DE FOLCLOR

Distribuie pe:

În data de 12 mai 2019, la Cernăuți va avea loc o paradă a portului popular românesc și un spectacol de folclor în cadrul proiectului “Unitate prin diversitate”, dedicat marcării Președinției României în Consiliul Uniunii Europene - informează Agenția BucPress din Cernăuți. 

La ora 11.00 se va desfășura tradiționala paradă a portului popular românesc. Traseu: strada Kobyleanska (din spatele Catedralei Mitropolitane) - prin fața sediului Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, a Primăriei orașului Cernăuți și a Societății “Mihai Eminescu” spre Monumentul lui Mihai Eminescu, statuia lui Taras Șevcenko, strada Andrei Șeptițchi, prin fața sediului Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, strada Suceava, cu oprire în fața Consulatului General al României la Cernăuți, strada Șkilna până în Piața “Sfânta Maria” (Piața Fântânii Turcești).

Începând cu ora 13.00 se va desfășura un spectacol de folclor românesc în piața “Sfânta Maria” (în caz de ploaie, Palatul “Tineretul Bucovinei”), expoziții de artă plastică și fotografică realizate de discipolii și profesorii Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească “Ciprian Porumbescu”, precum și un târg de produse tradiționale bucovinene.

Evenimentul este organizat de Consulatul General al României la Cernăuți în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți, Societatea pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți și Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Sunt invitați toți iubitorii de artă tradițională, îmbrăcați în straie populare.

Printre partenerii media ai acestui eveniment se numără și organele de presă ale Centrului Media BucPress: Agenția BucPress, Radio Cernăuți și BucPress TV.

Reamintim că în anul 2018,  la Cernăuți s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Paradei Portului Popular Românesc, care a fost o adevărată sărbătoare a neamului românesc, organizată de Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, pe fosta stradă Domnească din Cernăuți (actualmente Olga Kobyleanska). Pe principala arteră pietonală din centrul orașului s-au adunat sute de români, îmbrăcați în haine naționale, sosiți din diferite localități ale ținutului. La parada portului popular au participat colective de artiști amatori, ansambluri etnofolclorice și coregrafice, fanfare și orchestre de instrumente populare, care au cinstit împreună cea mai frumoasă comoară pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri: limba, cultura, tradițiile, obiceiul, portul popular.

Lasă un comentariu