VIZITA PAPEI ÎN ROMÂNIA, VĂZUTĂ DE PESTE OCEAN

Distribuie pe:

În preajma vizitei Papei Francisc în România, revista iezuită “America Magazine” publică, sub semnătura lui Marc Roscoe, scriitor de orientare catolică, un articol în care atrage atenția asupra posibilelor implicații/consecințe/influențe ale prezenței Suveranului Pontif la manifestările religioase de la Șumuleu Ciuc. În esență, publicația sugerează că vizita Papei i-ar putea încuraja pe oficialii unguri, în speță pe Viktor Orbán, în promovarea atitudinilor ostile față de migranți și de refugiați, în contextul în care evenimentele religioase “sunt adesea folosite ca instrumente politice pentru a răspândi mesajul naționalist al lui Orbán, în tot Bazinul Carpatic”.

Materialul a fost preluat de hungarianfreepress.com, în care se arată că iezuiții maghiari pro-Orbán s-au simțit ofensați de articolul lui Loustau. Liderul acestora este Elemér Vizí, un etnic maghiar născut în România, în Miercurea Ciuc, iar Societatea lui Isus din Ungaria a dat publicității o declarație în care îl acuză pe Loustau că se folosește de vizita Papei pentru propria “agendă politică”.

Articolul lui Loustau - cu ale cărui idei putem să fim mai mult sau mai puțin de acord - oferă unele informații și date interesante nu doar despre frământările ce macină mediul bisericesc maghiar, dar și o viziune asupra complicatului context european actual, în care politica și religia sunt, în egală măsură, marcate de crize și disensiuni etno-politice și nu numai.

Mesaj către Papa Francisc: Atenție la populiștii de dreapta, când veți vizita România!

(Marc Roscoe Loustau, 19 aprilie 2019)

Când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România în 1999, a stat doar în București și s-a întâlnit cu liderii ortodocși ai României. Dar Papa Francisc a spus că nu se va rezuma la atât, ci va oficia, la 1 iunie, o Liturghie în aer liber, la altarul Fecioarei de la Csíksomlyó (un loc de pelerinaj, numit Șumuleu Ciuc în limba română), în fața unei mulțimi ce ar putea depăși 500.000 de persoane. Deși Papa va vorbi în italiană, omilia (predica - n. n.) va fi tradusă în limba maghiară.

Cum se face că un Papă se va ruga alături de unguri, în mijlocul României? Șumuleu Ciuc se află la circa 400 de kilometri de granița cu Ungaria, dar, pentru unguri, este așezământul cel mai sfânt. Altarul Fecioarei se află în Transilvania, o regiune care a aparținut Ungariei, până în 1918. Deși frontierele s-au modificat după Primul Război Mondial, pentru minoritarii maghiari din zonă, ele au rămas neschimbate. Din 2009 până în 2013, ca antropolog, am efectuat cercetări, am trăit în acest loc de pelerinaj și chiar am făcut parte din corul oficial al mănăstirii. Prin urmare, știu din proprie experiență că credincioșii catolici intonează, și în prezent, imnul național al Ungariei, după terminarea slujbelor religioase. În fiecare an, în sâmbăta dinainte de Rusalii, peste 200.000 de unguri din toată lumea vin aici, în pelerinaj. Și mai multe milioane de oameni urmăresc, la televizor, oficierea slujbei. Când Papa Francisc se va îndrepta spre altarul amenajat în aer liber și le va zâmbi, ungurii din întreaga lume îi vor răspunde, la rândul lor, cu zâmbete.

Mulți unguri merg la Șumuleu pentru a se ruga la Fecioara Maria. Dar alții o fac din considerente politice, care sunt în flagrantă opoziție cu învățătura socială a Bisericii Catolice.

Șumuleu este un loc preferat al populiștilor de dreapta, cărora le plac mulțimile impresionante și sentimentul religios intens. Viktor Orbán, premierul autocrat al guvernului Ungariei, a fost de multe ori acolo, cel mai recent în 2013, iar viceprim-ministrul Zsolt Semjén are întotdeauna un loc rezervat chiar în fața altarului, unde îngenunchează alături de arhiepiscopul catolic al Transilvaniei.

Guvernul domnului Orbán este cea mai importantă voce din Europa, care se opune imigrației. Conform unei legi adoptate anul trecut, în Ungaria este ilegală orice modalitate de a-i sprijini pe migranții fără documente sau de a-i ajuta să obțină statut juridic. (...) Dl Orbán contrazice tot ceea ce a dorit să transmită Papa Francisc atunci când a invitat un grup de refugiați sirieni în avionul cu care a călătorit la Roma.

Pe de altă parte, în timp ce președintele Ungariei, János Áder, a anunțat deja că va fi prezent la procesiunea de la Csíksomlyó, Orbán încă nu și-a dezvăluit planurile în acest sens.

Nu toți preoții catolici unguri sunt de acord cu populiștii de dreapta. Cu doar câteva săptămâni în urmă, site-urile locale au relatat că starețul mănăstirii din Șumuleu s-a contrazis cu activiștii politici din zonă. Aceștia i-au solicitat ca, după oficierea slujbei, să-i convoace pe credincioși la un ritual cvasi-politic. Preotul nu a fost de acord, iar activiștii n-au ieșit din biroul lui până când nu li s-a explicat motivul refuzului. Faptul demonstrează că liderii catolici nu prea știu cum să procedeze cu populiștii unguri de dreapta.

Este vizita Papei Francisc la Șumuleu un semn că își va reconsidera poziția față de populismul de dreapta, anti-imigrant? Răspunsul este, evident, nu (...). La Șumuleu, vor fi mii de activiști anti-imigrație și aliați de-ai domnului Orbán, care vor dori să solicite sprijin din partea Papei.

Papa Francisc este un maestru al diplomației blânde. El și-a folosit adesea exemplul personal în materie de umilință, pentru a transmite semnale politice subtile, dar ferme. S-ar putea ca tot așa să abordeze și vizita în România. Într-un fel, a și făcut-o deja. România are un președinte cu vederi europene, Klaus Iohannis, care, personal, la Vatican, a reînnoit invitația făcută Suveranului Pontif de a vizita România.

Dl. Iohannis este membru al minorității etnice germane și un luteran convins. Într-un moment în care decizia Marii Britanii de a părăsi UE îi face pe mulți să se întrebe ce a făcut pozitiv Uniunea, faptul că Papa acceptă, cu umilință, gestul de ospitalitate al dlui Iohannis, evidențiază o poveste de succes, despre emanciparea minorităților în cadrul UE.

La Șumuleu, Papa Francisc poate și trebuie să transmită un mesaj cât mai clar cu putință, în sensul că populiștii de dreapta din Ungaria nu se bucură de sprijinul său. Este posibil ca Papa să se pronunțe împotriva legilor anti-imigrație ale domnului Orbán și să se folosească de predică pentru a se adresa direct liderilor politici din Ungaria. Dar, pentru un impact și mai puternic, s-ar putea întâlni și cu membrii grupurilor de asistență pentru migranți, pe care dl Orbán le-a avut în vizor sau le-a boicotat. Acestea includ Comitetul Helsinki din Ungaria, filiala din Budapesta a Consiliului European pentru Refugiați și Exilați și MigSzol, Grupul de Solidaritate al Migranților din Ungaria, care a lucrat îndeaproape cu parohiile catolice maghiare. El ar putea avea chiar o întâlnire cu migranții care încearcă să-și găsească adăpost în România și Ungaria. La Șumuleu, Papa Francisc va beneficia de toate instrumentele necesare pentru a oferi o lecție de curaj și compasiune.

Fie că va adopta o atitudine mai blândă sau una mai fermă, nu am nicio îndoială că va arăta lumii ce înseamnă, la vremuri de dezbinare, să slujești cu umilință, generozitate și deschidere. Cu siguranță, întreaga lume va observa acest lucru, inclusiv Viktor Orbán. (sursa -www.americamagazine.org/politics-society)

N. trad

. Populismul este definit drept “politică oportunistă care încearcă să câștige aprobarea maselor. Populiștii se prezintă drept militanți pentru interesul poporului, ceea ce reprezintă o opoziție nemenționată direct față de elite”. (dw.com)               

Populiștii de dreapta din Europa ar putea încerca să exploateze vizita Papei Francisc în România, pentru a încuraja atitudinile ostile față de migranți și refugiați. Dar Papa le poate deturna prin rostirea unui mesaj neechivoc de susținere a principiului “primește-l pe cel străin”.

Lasă un comentariu