ALIMENTE – MEDICAMENT - NUCUL

Distribuie pe:

Nucul este o prezență nobilă în Țara Sfântă. “M-am coborât în grădina cu nuci, să văd verdeața din vale, să văd dacă a înmugurit via și dacă au înflorit rodiile”. (Vechiul Testament, Cântarea Cântărilor, cap. 6, versetul 11, pag. 690).

Această tainică grădină a Nucilor aparținea regelui Solomon.

Se întâlnește în întreaga țară, prin livezi și vii, pe marginea șoselelor, prin grădini și curți și mai ales în regiunea podgoriilor.

* Compoziție chimică

Nucile au cel mai mare nivel de acizi grași nesaturați (sănătoși) omega - 3, în comparație cu alte semințe. Conțin, de asemenea, acizi grași omega 3 și omega 6, într-un raport optim: 15 nuci oferă doza zilnică necesară de omega 3. Șase nuci acoperă 50% din necesarul zilnic de vitamina E. Miezul nucilor este bogat în proteine (cca 15%), grăsimi până la 63%, hidrați de carbon 14%, săruri de sodiu (cca 4mg%), foarte bogat în potasiu (545mg%), calciu (70mg%), fosfor (430mg%), fier, vitamina A, B2, E, niacină și vitamina C (15mg%).

* Avantaje pentru sănătate

* Sănătatea inimii:

Acizii omega 3 și grăsimile sănătoase contribuie la protejarea sistemului cardiovascular, fluidifică sângele.

* Întărește sistemul imunitar.

* Reglează tranzitul intestinal.

* Utile în sănătatea sistemului nervos.

* Diabet:

Nucile pot mări rezistența la insulină în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

* Controlul greutății:

Deși au un conținut mare de grăsimi, nucile nu duc la creștere în greutate.

* Somn:

Un cercetător de la Universitatea din Texas, Russel Reiter, a descoperit că includerea nucilor în dietă duce la creșterea de melatonină din sânge, de trei ori.

Beneficii nutriționale

Nucile sunt sățioase și, contrar unei convingeri răspândite, nu îngrașă.

Mâncați nucile de preferință crude. În coajă, pot fi păstrate toată iarna. Odată curățate de coajă, păstrați-le într-o cutie închisă ermetic, la rece, și mâncați-le în scurt timp. Nucile sunt un ingredient minunat în copturi cum ar fi brioșele, clătitele, cozonacii, etc.

 

Lasă un comentariu