STIMULATOR CARDIAC, ALIMENTAT DE BĂTĂILE INIMII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Tehnologic Georgia, citați de descopera.ro, au realizat un stimulator cardiac a cărui energie este furnizată de bătăile inimii, acesta fiind testat cu succes în cadrul unui studiu realizat pe porci.

“Noul stimulator, denumit stimulator cardiac simbiotic, deschide calea către dezvoltarea unor stimulatoare implantabile, ce ar putea să funcționeze pe durata întregii vieți a pacienților.

Actualele stimulatoare cardiace, de care depind milioane de persoane, sunt alimentate cu baterii voluminoase și au durate limitate de funcționare, ceea ce implică necesitatea realizării mai multor intervenții chirurgicale pentru a le înlocui. Modelul de stimulator cardiac fără baterie are ca obiectiv final un implant pe viață.

În studiul nostru, realizat pe porci adulți, am demonstrat că dispozitivul implantabil este capabil nu doar să asigure o stimulare cardiacă eficientă, ci poate și să corecteze tulburări ale ritmului cardiac (aritmie sinusală) și să prevină complicații medicale ce pot să provoace decesul.

Aparatul reprezintă o versiune ameliorată a stimulatorului cardiac autoalimentat. Recuperatorii de energie, care generează electricitate pe baza impulsurilor trimise de organism, s-au dovedit eficienți în ultimii ani, însă doar în cazul unor teste realizate pe animale de talie mică, precum șobolanii, și pe celule cu un slab consum de energie.

Stimulatorul cardiac simbiotic implantat este compus din trei părți: unitatea de recuperare de energie iTENG (un nanogenerator triboelectric implantabil), unitatea de gestionare a alimentării (PMU) și stimulatorul cardiac.

Această tehnologie de autoalimentare ar putea fi aplicată și pentru alte dispozitive medicale implantabile (stimulator neuronal, de exemplu), dar și pentru obiecte conectate, senzori autoreîncărcabili și îmbrăcăminte inteligentă.

Rezultatele studiului sunt foarte încurajatoare, însă o mulțime de lucruri rămân de făcut înainte ca dispozitivul să poată fi utilizat pe oameni. Acest studiu a fost realizat pe porci, ale căror inimi au aceeași mărime cu cordul uman și care sunt, adeseori, utilizate pentru a testa dispozitive sau tratamente înainte de utilizarea acestora pe oameni”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu