“ZIUA COSTUMULUI TRADIȚIONAL”, SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

A doua duminică din luna mai e consacrată ca “Ziua Națională a Costumului Tradițional din România”, prin Legea nr. 102/2015. Această zi de sărbătoare a fost marcată, pentru al doilea an consecutiv, prin inițiativă voluntară și la Târgu-Mureș, în duminica din data de 12 mai 2019.

Îmbrăcați în costume naționale complete, cămăși populare, ii sau purtând piese vestimentare inspirate din costumul tradițional din diverse zone etnografice românești - din Mureș până în Bihor sau până în Basarabia, câteva zeci de mureșeni de toate vârstele, dar și studenți din alte colțuri de țară aflați la universitățile din Târgu-Mureș, ne-am adunat împreună, în rugăciune, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare. După predica părintelui care a îngemănat armonios “Ziua Femeii Creștine” (a treia duminică după Paști - “Duminica mironosițelor”) cu “Ziua Costumului Tradițional” - sărbători ce au coincis în aceeași dată anul acesta, am pornit într-o veritabilă “paradă a portului popular” înconjurând Piața Trandafirilor și făcând popasuri în fața Palatului Administrativ, Catedralei Mici, Primăriei Târgu-Mureș și statuii ecvestre a eroului Avram Iancu. A urmat apoi o vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, unde gazdele noastre, domnul director Dorel Marc și doamna specialist muzeograf Livia Marc, ne-au întâmpinat cu deosebită amabilitate, oferindu-ne o prezentare profesionistă presărată cu multe informații inedite asupra istoriei și evoluției costumului popular din România, exemplificând atât prin exponatele din muzeu, cât și prin piesele vestimentare cu care, personal, eram noi îmbrăcați.

Am fost felicitați pentru inițiativa de a marca această sărbătoare deoarece nu doar ia (“cămeșa”) românească trebuie apreciată ca piesă singulară, ci ea este pusă în valoare de întreg costumul popular. Îndemnul final a fost acela de a căuta, a reînvia și a păstra autenticul fiecărei zone etnografice de care aparținem, iar la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș vom găsi mereu susținere prin specialiștii și programele ce se desfășoară aici.

Astfel, considerând că Centenarul Marii Uniri continuă, am reușit să ne reunim în jurul unui simbol identitar reprezentativ al națiunii române, un adevărat tezaur al artei românești cu care ne putem mândri oriunde în lume: costumul tradițional național. Chemarea și inițiativa evenimentului a aparținut membrilor și simpatizanților mai multor organizații locale: Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu”, Comunitatea Identitară - România, Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria” și Noua Dreaptă, cărora li s-au alăturat și alți participanți ce au răspuns invitației.

Un popor cu conștiință națională nu are nevoie de legi speciale pentru a-și aprecia propriile simboluri dar, dacă aceste sărbători există, atunci să le marcăm cum se cuvine, căci naționalismul autentic nu înseamnă ura, ci suma virtuților unui popor.

Lasă un comentariu