RADARELE, LA VEDERE!

Distribuie pe:

Cu 186 voturi pentru și 21 împotrivă, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat, în ședința de marți, 14 mai 2019, legea care interzice amplasarea aparatelor radar pe drumurile publice, în locuri ascunse, de unde nu sunt vizibile.

Măsura a fost votată prin Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, reexaminată ca urmare a deciziei Curții Constituționale, din noiembrie 2018, iar acum legea cuprinde în integralitate articolele declarate constituționale.

“Potrivit legii, polițiștii rutieri și polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive.

O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravențiilor, în sensul că nu poate fi făcută decât cu mijloace tehnice certificate, omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenție.

O noutate este și faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufișuri, după diferite obstacole.

Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri. Legea pune bazele pe prevenție, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că șoferul încetinește și devine prudent.

Statisticile demonstrează că acolo unde au fost montate machete ale mașinilor de poliție, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simțitor”, potrivit Mediafax.

Pentru a intra în vigoare, proiectul adoptat de Camera Deputaților mai trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

 

Lasă un comentariu