VRAJBA A AJUNS (ȘI) LA CIMITIR... “LĂSAȚI-I ÎN PACE PE MAGHIARI!”

Distribuie pe:

...Apelul a fost lansat duminică, la slujba ecumenică de la cimitirul militar maghiar din Valea Uzului, considerat drept cel mai mare și cel mai important memorial din Harghita, în perimetrul acestuia fiind ridicat, în 1994, un monument dedicat militarilor maghiari căzuți în zonă, în Al Doilea Război Mondial. În fiecare an, la 26 august, aici au loc comemorări de anvergură.

Din punct de vedere administrativ, Valea Uzului aparține de comuna Sânmartin din județul Harghita, care se află la 33 km distanță, dar este mai aproape de Dărmănești, aflat la 25 de km, iar cimitirul, aflat în administrarea comunei Sânmartin, de mai mulți ani, a fost renovat din resursele administrației locale și din donațiile Ministerului Apărării Naționale din Ungaria și ale unor persoane fizice. Locul este împrejmuit, iar intrarea în cimitir se face printr-o poartă secuiască.

Nemulțumirea localnicilor și a reprezentanților bisericilor maghiare a fost provocată de faptul că Primăria Dărmănești a înființat o parcelă românească în cimitir și a montat cruci de beton dedicate unor soldați români necunoscuți.

Anterior slujbei de duminică, reprezentanții din Miercurea Ciuc ai UDMR au amplasat, lângă crucile din beton, niște cruci făcute din crengi, pe care au trecut numele soldaților maghiari care se odihnesc acolo, iar în timpul ceremoniei, maghiari care fac parte dintr-o organizație de păstrători ai tradițiilor, îmbrăcați în husari, au organizat o gardă de onoare lângă mormintele maghiare profanate.

În cadrul slujbei ecumenice, în fața celor adunați au vorbit preoți romano-catolici, reformați, unitarieni, evanghelici maghiari și germani, rugându-se “pentru ca la București să existe lideri înțelepți care să realizeze că în țara aceasta este nevoie de toată lumea” și “nu vor să gonească de aici oamenii, ci încearcă să facă din România o țară atractivă pentru ei”.

“Ne rugăm pentru cei care cred că o patrie se poate obține prin însușirea odihnei, simbolurilor și credințelor altora, cei care cred că libertatea trebuie smulsă din mâna celuilalt, și care nu știu că numai împreună, prețuindu-ne unii pe ceilalți, lăsându-l pe cel de lângă noi să trăiască în liniște, putem fi așa cum ne-a imaginat Dumnezeu”, a sintetizat preotul unitarian Kovács István din Sfântu Gheorghe.

Cei prezenți au redactat o petiție adresată conducătorilor statului român și prefecților județelor Harghita și Bacău, document în care se arată că modificarea arbitrară a cimitirului este mai mult decât un act profanator, este un fapt care rezumă tot ceea ce au de suferit maghiarii din România, zi de zi. Maghiarii au solicitat anchetarea tuturor ilegalităților săvârșite în timpul activității profanatoare și pedepsirea celor vinovați, restaurarea fără întârziere a stării inițiale a cimitirului, rezolvarea imediată a disputei privind linia de demarcație dintre localități și județe, stoparea imediată a proceselor de pângărire a maghiarilor și de falsificare a istoriei, scuze publice adresate aparținătorilor soldaților care se odihnesc în cimitirul profanat și națiunilor ofensate.

Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului maghiar și al celui secuiesc.

Primăria Dărmănești anunțase că inaugurarea parcelei cu cele 50 de cruci ridicate în amintirea soldaților români va avea loc la 17 mai, ulterior, însă, primarul localității, Constantin Toma, a anunțat că ceremonia a fost amânată. (sursa - MTI)

Lasă un comentariu