ALĂPTATUL LA SÂN PREVINE OBEZITATEA INFANTILĂ

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat recent un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din Lisabona, conform căruia copiii alăptați la sân au un risc redus de a deveni obezi în comparație cu cei hrăniți cu înlocuitori ai laptelui matern sau care sunt alăptați natural o perioadă mai mică de șase luni.

“În cadrul studiului, cercetătorii au analizat date prelevate din 22 de state, de la peste 100.000 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani.

Potrivit rezultatelor, spre deosebire de nou-născuții hrăniți timp de șase luni cu lapte matern, bebelușii care nu au fost niciodată alăptați la sân au avut un risc de obezitate cu 22% mai mare, iar copiii alăptați la sân mai puțin de șase luni au prezentat un risc de obezitate cu 12% mai ridicat.

Date prelevate din opt țări au demonstrat efectul protector împotriva obezității al alăptării exclusive la sân în comparație cu hrănirea mixtă, cu lapte matern și înlocuitori ai acestuia.

Obiectivul OMS vizează creșterea, până în anul 2025, cu 50% a ratelor de alăptare la sân în primele șase luni de viață.

În general, practicile din Europa privind alăptarea la sân nu respectă recomandările OMS, printre altele din cauza politicilor ineficiente de încurajare a alăptării la sân, a lipsei pregătirii cadrelor medicale pentru susținerea alăptării la sân, a comercializării intensive a înlocuitorilor de lapte matern și a problemelor legate de legislația privind protecția maternității.

Potrivit datelor din 2010, 81% dintre femei au început să alăpteze la sân, însă doar 1% au continuat să facă acest lucru după șase luni de la naștere.

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea copiilor, alăptarea naturală ajută la prevenirea cancerului de sân la mame. Una dintre cele mai importante recomandări ale noastre pentru prevenirea cancerului este ca, acolo unde este posibil, femeile să își alăpteze copiii exclusiv la sân în primele șase luni. Acest lucru va oferi beneficii imense atât pentru sănătatea copilului, cât și a mamei”, se arată în comunicatul OMS, citat de descopera.ro.

Lasă un comentariu