TINERII ROMÂNI VOR SĂ FIE PATRONI, DAR NU PE BANII LOR...

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj realizat recent de Consiliul Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), cu sprijinul BCR, reiese că nouă din zece antreprenori care au primit finanțare prin programul Start-Up Nation 2017 nu și-ar fi deschis o firmă dacă nu ar fi beneficiat de acești bani!

Astfel, la întrebarea dacă afacerea ar fi existat fără finanțarea prin programul menționat, 48,4% dintre români au răspuns “cu siguranță, nu!”, iar 39,4% au răspuns “mai degrabă, nu!”.

“Acesta este un lucru negativ. O firmă înseamnă o oportunitate, nu să faci o firmă pentru un anumit program. Astfel că este nevoie de o îmbunătățire și credem că este necesară, în procesul de selecție a câștigătorilor, și o etapă în care să avem un interviu cu acești întreprinzători, să vedem care este dorința lor, viziunea lor. Să faci o afacere doar pentru a primi finanțare nu este în regulă!

Aproximativ 70% dintre cei care au înființat o firmă prin acest program sunt asociați unici, ceea ce arată că spiritul de asociere în rândul tinerilor întreprinzători nu este unul foarte ridicat.

Un lucru bun este însă că 42% dintre antreprenori sunt femei, iar 57% - bărbați, așadar o proporție comparabilă. Vârsta medie este 30 de ani, iar 45% dintre ei sunt necăsătoriți.

65% dintre cei care au răspuns au studii superioare, iar 30% studii liceale, ceea ce arată că antreprenoriatul este despre toți și pentru toți. În proporție de 80%, ei nu sunt plătitori de TVA, iar opt din zece au apelat la credite bancare.

Principalul motiv pentru demararea afacerii este dorința de a fi propriul șef și de a fi independent, urmată de dorința unui câștig mare și de dorința de realizare, de împlinire”, afirmă realizatorii sondajului.

***

Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie 2018 - februarie 2019 și conține răspunsurile a 380 de antreprenori, beneficiari ai programului Start-Up Nation 2017.

Lasă un comentariu