ADOLESCENȚII NU FAC MAI MULTĂ MIȘCARE DECÂT PERSOANELE DE 60 DE ANI!

Distribuie pe:

Deși exercițiile fizice previn multe afecțiuni cronice, sedentarismul este mai extins decât se credea. Un nou studiu arată că adolescenții au un nivel de activitate fizică similar cu cel al persoanelor de 60 de ani, ceea ce îi expune unor riscuri grave.

Recomandarea medicilor este de cel puțin 2,5 ore de activitate fizică într-o săptămână, însă numai unul din 5 adulți respectă această regulă, iar în lipsa mișcării, riscul de diabet, depresie, accident vascular cerebral, boli cardiace și cancer crește alarmant.

Tendința adulților spre sedentarism era cunoscută, însă noul studiu, realizat de cercetătorii americani de la Școala de Medicină “John Hopkins Bloomberg” din Baltimore, citați de descopera.ro, demonstrează că nici adolescenții nu sunt mai activi. Numai 3 din 10 liceeni fac mișcare cel puțin 60 de minute pe zi. Astfel, sedentarismul începe să se manifeste din ce în ce mai devreme, iar activitatea fizică este în continuă scădere chiar și în cazul adolescenților.

Mișcarea fizică, în funcție de vârstă

Echipa de cercetători a examinat nivelul de activitate fizică pentru mai multe vârste și au observat, de asemenea, în ce moment al zilei sunt efectuate exercițiile, cât de intense sunt, precum și diferențele legate de sex în ceea ce privește modul de realizare a mișcării.

La studiu au participat 12.525 de voluntari, care au purtat dispozitive speciale de monitorizare timp de 7 zile consecutive, pe care puteau să le scoată numai când făceau duș sau când mergeau la culcare. Dispozitivele au măsurat durata intervalelor de sedentarism și cât durau exercițiile fizice.

Participanții au fost împărțiți pe grupe de vârstă, și anume: copii (6-11 ani), adolescenți (12-19 ani), adulți tineri (20-29 de ani), adulți de vârsta a doua (31-59 de ani) și adulți seniori (60-84 de ani). 49% dintre participanți au fost bărbați, iar 51% femei.

Seniorii bărbați au o tendință pronunțată spre sedentarism

În ansamblu, bărbații au avut tendința de a fi mai activi decât femeile, în special în ceea ce privește exercițiile fizice de intensitate ridicată. După vârsta a doua, însă, nivelul de activitate fizică pentru bărbați scade brusc față de femei.

În grupa de vârstă de peste 60 de ani, bărbații sunt mult mai sedentari decât femeile, iar exercițiile pe care le aleg ocazional sunt de o intensitate mai redusă decât cele practicate de femei.

S-a identificat o tendință de creștere a nivelului de activitate fizică într-un singur grup, respectiv cel al adulților tineri, cu vârsta între 20 și 29 de ani. Aceste persoane depășesc de regulă totalul de ore recomandat la nivel de săptămână și efectuează exercițiile mai ales dimineața.

Adolescenții, cele mai mari riscuri pentru sănătate

În mod surprinzător, oamenii de știință au descoperit că adolescenții sunt grupul cu cele mai mari riscuri pentru sănătate. Aceștia au manifestat o tendință accentuată spre lipsa de mișcare, fiind la fel de sedentari ca și adulții seniori. Studiul confirmă creșterea constantă a numărului de cazuri de obezitate infantilă și în rândul adolescenților.

“Nivelul de activitate pentru adolescenți este extrem de scăzut, iar în jurul vârstei de 19 ani devine comparabil cu cel al persoanelor de 60 de ani.

Acest studiu a confirmat că adolescenții nu întrunesc recomandările legate de intervalul de mișcare. Campaniile direcționate spre eliminarea sedentarismului s-au focalizat pe exercițiile fizice de intensitare crescută, dar studiul nostru arată că trebuie luate în calcul și alte criterii, cum ar fi momentul zilei în care se face mișcare și reducerea treptată a sedentarismului prin creșterea lentă a intensității exercițiilor”, afirmă oamenii de știință.

Lasă un comentariu