INTENȚIA DE VOT A ROMÂNILOR LA EUROPARLAMENTARE

Distribuie pe:

Barometrul de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research, confirmă faptul că PSD și PNL se află într-o luptă strânsă pentru primul loc în clasamentul intenției de vot la alegerile pentru Parlamentul European.

Totodată, majoritatea românilor sunt de acord cu decizia președintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum privind situația Justiției, pe 26 mai 2019, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Aproape 40% dintre electori sunt siguri că vor vota

Intenția de vot la europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă “sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamnă “sigur voi vota”. 11% dintre respondenți au ales varianta 1, 1,8% varianta 2, 1,9% varianta 3, 3,1% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasă de 4,9% dintre respondenți, în timp ce pentru varianta 6 au optat 4,5% dintre români, pentru varianta 7 au optat 5,9%, iar pentru varianta 8 au optat 9,3%. 11% dintre respondenți au ales varianta 9, în timp ce 39,2% au declarat că vor merge sigur să voteze. 7,2% reprezintă non-răspunsuri.

Realizatorii barometrului atrag atenția că aceste cifre nu trebuie interpretate neapărat ca prognoze de participare la vot, deoarece datele au fost culese, în cea mai mare parte, înainte de debutul campaniei electorale, care va avea un rol în mobilizarea electoratului.

La ultimele alegeri europarlamentare (25 mai 2014), nivelul prezenței la vot în România a fost de 32,4% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale.

PSD și PNL, aproape la egalitate

Dintre românii care își exprimă o opțiune de vot (63,1% din eșantion), 27,6% intenționează să voteze cu PNL, iar 25,5% cu PSD.                   

Urmează Alianța 2020 USR-PLUS cu 16,5%, ALDE cu 9,2% (9,3% în martie) și Pro România cu 9,1%. UDMR înregistrează o intenție de vot la limita pragului electoral de 4,8%.

Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot 3,9% dintre respondenți, 1,1% au ales UNPR, 0,6% PSR, 0,5% PRU, 0,3% PSDI, 0,2% BUN, și 0,2% PRO DEMO. Cei doi candidați independenți, Gregoriana Tudoran și George Simion, sunt cotați cu o intenție de vot de 0,3%.

Majoritatea, de acord cu referendumul

În ceea ce privește referendumul, 59% dintre respondenți sunt de acord cu decizia președintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum privind situația Justiției, pe 26 mai 2019, în timp ce 23,8% își exprimă dezaprobarea, iar procentul celor care nu știu sau nu răspund este de 17,2%.

*

Barometrul de opinie publică al Academiei Române a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel național, în perioada 12 aprilie - 3 mai 2019, pe un eșantion de 1.050 de persoane, reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu, la domiciliul respondenților, în toate județele României și în sectoarele municipiului București. Eșantionul de tip multistratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică. 

Lasă un comentariu