UN ARTIST CU MULTE VALENȚE - MARCEL NASTE

Distribuie pe:

Ne-am cunoscut în urmă cu doi ani cu artistul plastic MARCEL NASTE, la evenimentul cultural “Punți de lumină”. Acest proiect cultural ne-a reunit în același spațiu al hotelului Continental sala “Tonitza” din Târgu-Mureș, unde am fost invitați să expunem împreună. Marcel Naste trăiește în municipiul Reghin, unde a activat ani buni ca director al Casei de Cultură a Tineretului, iar acum ca șef birou la Casa de Cultură Municipală “Eugen Nicoară”. În acești doi ani a avut nenumărate expoziții personale și de grup în țară și străinătate. Mi-a atras atenția în mod special expozițiile sale cu tematică religioasă legate de partea iconografică, numite de artist “revigorarea formei bizantine”. Tematica expozițională este diversificată în funcție de evenimentul la care a participat în mai multe orașe din țară: Cluj, Dej, Turda, Târgu-Mureș (prefectură), Reghin și Luduș. Expoziția pe care am vizionat-o la Casa de Cultură “Pompeiu Hărășteanu” din Luduș mi-a făcut o impresie puternic afectivă în ceea ce privește tehnica prezentării tematicii iconografice. Noua sa viziune asupra icoanei religioase este încărcată de sentimente spirituale complexe, focalizate în tablouri de mari dimensiuni pline de culoare și mister: - Coborârea de pe cruce; - Punerea în Mormânt; - Lepădarea lui Petru; - Mahrama lui Iisus Hristos; - Arhanghelul Mihail; - Jertfa lui Iisus; - Iisus Hristos Heruvin.

A absolvit facultatea de Teologie din Cluj - Patrimoniu Cultural, Iconografie și Restaurare, după care a continuat a doua facultate la Academia de Artă “Ion Andreescu” din Cluj (2003). Inspirația pentru creația acestor icoane se datorează combinării celor două cunoștințe acumulate în aceste facultăți adiacente, care l-au determinat pe artist spre o nouă viziune proprie, raportată la personalitatea sa. În străinătate a avut mai multe expoziții și premii, dintre care la Roma - mențiune la expoziția cu tematică modernă, la Tivoli - mențiune la Bienala de pictură din Italia. Premiul cel mare obținut tot în Italia, la Calcata, pentru cel mai bun artist la tehnica plastică. A mai avut expoziții la Institutul Cultural Român din Budapesta, în Grecia la Leptokaria, Germania - Bonn etc. la Casa de Cultură din Reghin este promotor la foarte multe evenimente culturale realizate cu multă imaginație. Pasiunea pentru artă provine din copilăria sa de la 10 ani, de când își urmează visul și îl concretizează la Liceul de Artă din Târgu-Mureș. Activitatea sa de creație se întinde la peste 30 de ani, muncind cu aceeași pasiune și dorință de a oferi semenilor din darurile sale cu care l-a înzestrat Marele Creator. Drumul său nu a fost lin și ușor, fără piedici și opreliști. A avut multe încercări neașteptate provocate fără a le merita, însă caracterul său de luptător nu a cedat în fața situațiilor neprevăzute.

Marcel Naste este un talent complex și un suflet cu mare dăruire pentru artă și spiritualitate, care nu poate fi învins de mărunțișurile vieții. Îi doresc tot binele din lume și numai succese în cariera sa atât de dificilă în această țară pentru toți cei care practică arta și cultura. Îți mulțumesc Marcel Naste.

 

Lasă un comentariu