“SĂ NU FACI NICIODATĂ PENTRU COPIL CEEA CE POATE SĂ FACĂ SINGUR!”

Distribuie pe:

Principiul de mai sus face parte din metoda de educare Montessori, care vine în sprijinul părinților în procesul de creștere a copiilor, metodă care poate fi aplicată acasă, indiferent dacă micuții frecventează sau nu creșa, grădinița sau școala.

Metoda Montessori presupune să arăți respect față de copil ca persoană, respect față de autonomia în creștere a copilului, respect și protecție pentru momentele în care observăm că acesta se concentrează într-o activitate.

Totodată, trebuie să ținem cont și de faptul că micuții absorb tot ceea ce se găsește în mediu, de aceea ar fi bine să alegem la ce îi expunem. Pe de altă parte, putem să nu ne facem atâtea griji că nu depunem suficient efort pentru educarea lor, întrucât ei învață privindu-ne pe noi cum facem activitățile casnice și implicându-se pe cât posibil.

Pentru a aplica metoda Montessori acasă, specialiștii ne sfătuiesc să ținem cont de câteva repere:

Ferestrele de oportunitate - Sunt acele momente în care copilul se simte atras să exerseze o anumită abilitate. De exemplu, curând după ce încep să meargă, micuții sunt foarte atrași de scări. Simt imboldul lăuntric să își desăvârșească această nouă deprindere, dar de multe ori adultul se opune acestei dezvoltări pentru că îi este teamă.

O altă problemă este că nu avem răbdare cu ei și facem noi lucrurile în locul lor, însă ei au nevoie să acționeze și să greșească. Nouă ne-ar plăcea să se miște dintr-o dată bine, să mănânce din prima frumos, să se îmbrace corect.

Grădinița, importantă în dezvoltare - Educația “ca la carte” se poate face numai într-o instituție de învățământ, cum ar fi grădinița. Mulți părinți amână înscrierea la grădiniță, dar pentru cel mic aceasta este o etapă firească, o validare la nivel social. Aici, copilul află cât poate face pe cont propriu și, mai ales, că poate fi pe cont propriu.

Menținerea lui prelungită exclusiv în cadrul familiei nu respectă autonomia psihologică naturală în această etapă de dezvoltare a copilului.

Viața de acasă, prilej de învățare - În paralel cu ceea ce face copilul la grădiniță sau la școală, pot fi aplicate anumite principii Montessori și acasă. Țineți minte că a trăi înseamnă a învăța. Bucurați-vă împreună, antrenați-i curiozitatea, capacitatea de observare a împrejurărilor vieții, răbdarea.

Documentați-vă din diverse surse existente online în privința alcătuirii de materiale sau activități. Puneți-le la îndemână, astfel încât să le folosească atunci când se simte atrași de ele, apoi învățați-i să le strângă.

Este foarte important și să vă observați copilul, chiar să notați într-un carnet activitățile pe care le face. Recitind la o zi distanță ceea ce am scris, avem ocazia să sesizăm cât de multe ne scapă din ceea ce se desfășoară înaintea noastră și cât de diferit stau lucrurile față de percepția noastră.

Nu scutiți copilul de frustrare - Mulți părinți și-ar dori să elimine orice disconfort și orice frustrare din calea copiilor lor, însă trebuie să le permitem să facă ceea ce pot pentru sine de la vârste foarte mici.

Există o tendință reflexă ca adultul să facă acel lucru în locul copilului, fapt care se extinde și în plan emoțional. Ni se pare că este nepregătit să treacă prin neplăceri și încercăm să îl scutim de cea mai mică frustrare, însă în acest fel îi facem un mare deserviciu. Așa cum îl lași să se îmbrace singur, la fel trebuie să te porți și cu partea emoțională.

Însoțește-l cu răbdare, cu o prezență blândă și neintruzivă atunci când se opune unei limite impuse, când nu poate obține imediat ceea ce își dorește sau când nu îi reușește ceva. Astfel, îi dezvoltăm încrederea în el și îi sădim speranța în suflet.

Lasă un comentariu