ACTIVITĂȚI LA CASA IANCULUI (15 MAI 2019)

Distribuie pe:

Ce a însemnat Blajul cu oamenii săi, pentru anul revoluționar 1848, acum exact 171 de ani, cu a sa Adunare Națională din 3/15 mai, cu ai săi tineri revoluționari crescuți la Școala Ardeleană și plecați mai apoi spre a se împlini profesional la universitățile din Europa și ce a mai însemnat Avram Iancu cu moții lui sătui de atâtea umilințe, de atâta sărăcie, ne-a reamintit conferința cu tema ,,1848 - LA ROMÂNI”. O temă generoasă, cuprinzătoare, greu de sintetizat în cuprinsul unui timp limitat, care să se adreseze unui public divers ca pregătire intelectuală. Dar, așa cum era de așteptat, domnul prof. drd. SIMION BUI, a făcut-o cu mult succes, cu eleganță, cu verva-i binecunoscută, captând astfel atenția auditoriului la maxim.

A fost o mare și frumoasă lecție de istorie, în care domnul prof. Simion Bui ne-a vorbit despre situația social-economică și politică anterioară anului 1848, despre marii patrioți români, foarte tineri pe atunci, ,,generația de aur” a acelei vremi, despre rolul preoților ortodocși și greco-catolici, a învățătorilor și a maselor de țărani care au constituit grosul, baza revoluțiilor din Țările Române, despre rolul conducătorilor în desfășurarea acestor mișcări revoluționare, toate presărate cu substanțiale date istorice convingătoare pentru noi.

Completările la temă au venit din partea doamnei dr. în istorie DOBOȚI MIRANDOLINA, MIRCEA DORIN ISTRATE, precum și a domnului jr. IOAN BERȚA, președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu” filiala Mureș, care, ca în fiecare an, împreună cu un grup de membri ai filialei noastre au fost la Blaj, în data de 15 mai 2019, unde au depus coroane de flori la statuile marilor noștri revoluționari pașoptiști. Goală și tristă a fost localitatea în această zi, goală și tristă Câmpia Libertății, ca și sufletul, mintea și simțirea noastră, care uită pe zi ce trece cine au fost cei care au schimbat atunci lumea lor.

În final, clipa de poezie a fost susținută cu versuri la temă, creații proprii, de MIRCEA DORIN ISTRATE, dr. MARCOCI DORIAN și jr. SILVIU RAȚIU.

Lasă un comentariu