EGYÜTT, ÎMPREUNĂ. DAR CINE CU CINE?

Distribuie pe:

În cele ce urmează doresc, pentru început, să informez opinia publică a țării, despre niște fapte care, după opinia mea, sunt de interes public, mai cu seamă acum, când am intrat în Anul Centenar al Marii Uniri, proclamată de Adunarea Națională de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 Decembrie 1918. Aceste fapte semnalează, în mod evident, că cele mai importante instituții ale democrației noastre constituționale, înainte de toate, partidele coaliției guvernamentale, PSD și ALDE, ca și partidele din opoziție, sunt atât de preocupate, absolut inutil, cu luptele interne pentru putere care sunt un obstacol major în calea dezvoltării țării, încât manifestările culturale naționale și internaționale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, sunt trecute în plan secundar.

În celelalte țări europene - ca să facem doar o comparație -, de exemplu, în Franța, care a sărbătorit grandios Ziua Națională a țării, cu un an înaintea evenimentului, manifestările politice, culturale și sociale, care au cuprins toată țara, precum și pe tot mapamondul, au fost organizate de o instituție culturală de sine stătătoare. Pe de altă parte, în România, autoritățile abilitate trebuie să ia act și de faptul că Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orbán, care ignoră în totalitate legile scrise și nescrise ale diplomației, nu se raportează ca un partener strategic față de cea mai mare sărbătoare a României, unirea Transilvaniei cu România. Politicienii din țara vecină neglijează în mod voit, cu o aroganță desăvârșită, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, de fapt adoptă o atitudine similară față de Marea Unire proclamată de Adunarea Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, cu cea adoptată de figura fascistă a iredentismului maghiar, Miklós Horthy. Organizația “Trianon 100”, înființată nu demult în Ungaria, este o confirmare a acestei atitudini. Această organizație este, în definitiv, un atac lansat la nivel internațional împotriva Centenarului, împotriva României. Opinia publică a țării a condamnat, pe bună dreptate, conducerea superioară a UDMR, care ignoră total sărbătoarea Centenarului. Mai mult de atât, președintele acestei formațiuni politice, Hunor Kelemen, îndeplinește cu slugărnicie toate ordinele anti-românești date de premierul Ungariei, care nu demult a trimis în Transilvania pe comisarul său responsabil cu realizarea autonomiei în rândul minorităților maghiare din Bazinul Carpatic, Katalin Szili. Datorită comisarului Szili au ajuns cele trei partide maghiare din Transilvania: UDMR, Partidul Civic Maghiar (PCM) și partidul lui Tökés, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) să încheie - după o dispută și divergențe de un deceniu - o alianță care să militeze pentru o autonomie pe criterii etnice, interzisă de Constituția țării, și pentru a provoca în Anul Centenar, prin acțiuni antiromânești mârșave, tensiuni în viața publică a țării.

Katalin Szili a desfășurat zile la rând mai multe acțiuni pe teritoriul României și i-a convins pe liderii acestor organizații maghiare să încheie o alianță și să revendice autonomia pe criterii etnice, și a procedat astfel sub privirile autorităților române abilitate.

În acest context va crește foarte mult importanța modului în care autoritățile române competente vor organiza evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri pentru a reflecta adevărul istoric incontestabil pe baza căruia a fost înfăptuită unirea Transilvaniei cu România, pe 1 Decembrie 1918.

Iată faptele despre care doresc să informez opinia publică în primele săptămâni ale Anului Centenar:

1. În anii care au urmat după evenimentele care au condus la schimbarea regimului în decembrie 1989, concret, timp de 27 de ani, la fiecare sfârșit de an, organizația noastră culturală nonprofit, ne-guvernamentală, Asociația Culturală și de Prietenie Együtt-Împreună a organizat, la București, în cinstea aniversării Marii Uniri, cea mai mare sărbătoare națională a României, spectacole culturale de mare anvergură. La aceste spectacole literar-artistice, de importanță națională, au participat de fiecare dată, în afară de personalitățile vieții culturale din București - scriitori, poeți, artiști, academicieni, politicieni -, și câțiva prieteni ai asociației noastre din Ungaria și Anglia (scriitori, poeți, artiști și personalități ale vieții publice). Aceste spectacole festive le-am organizat la Teatrul Național București, în sala de concerte a Ateneului Român, la Centrul Cultural al Ministerului de Interne și de mai multe ori în cadrul Primăriei sectorului 2, București, condusă de Neculai Onțanu, și de fiecare dată în prezența unui public numeros.

Având în vedere că timp de 27 de ani am organizat necontenit în fiecare an, la București, spectacolele festive în cinstea zilei de 1 Decembrie, conducerea Asociației Culturale și de Prietenie Együtt-Împreună a hotărât ca în Anul Centenar să organizeze, la București, o manifestare culturală de mare anvergură prin care să aducă un omagiu înaintașilor care au realizat Marea Unire. Așadar, am decis să ne adresăm celor mai importante foruri ale democrației noastre și să solicităm sprijin pentru acțiunea noastră culturală, omagială, în loc să apelăm la sponsori.

În aceste memorandumuri am precizat clar structura programului festiv pe care dorim să îl organizăm în cinstea Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia ar lua cuvântul reprezentanții minorității naționale maghiare și ai altor minorități naționale - germană, turcă, bulgară și evreiască - care trăiesc în țara noastră. În programul nostru festiv ar fi fost prezent, de exemplu, unul din fondatorii Asociației Culturale și de Prietenie Együtt-Împreună, din Anglia, marele prieten al culturii române, fostul președinte al Asociației Poeților Britanici, poetul, scriitorul cunoscut în întreaga Europă, Alan Brownjohn, iar din Ungaria, o personalitate culturală recunoscută pe plan național și internațional. În a doua parte a programului nostru ar fi susținut câte o reprezentație scriitori, poeți, artiști, formații de muzică populară și cântăreți de operă.

În memorandumul nostru am solicitat, de asemenea, ca după 27 de ani de muncă încununată cu multe succese - pentru care am fost felicitați prin mesaje prezidențiale de trei șefi de stat: Ion Iliescu, Emil Constantinescu și președintele Ungariei Árpád Göncz - factorii abilitați ai Guvernului României să declare Asociația noastră Culturală și de Prietenie Együtt-Împreună drept o asociație de utilitate publică pentru ca și organizația noastră să beneficieze de sprijinul prevăzut de lege. Să beneficieze de acel sprijin de stat de care a fost privată, în mod ilegal, în 1997, de fostul secretar de stat în Ministerul Culturii, Hunor Kelemen, care din răzbunare, din abuz de putere, a privat asociația noastră de acest sprijin. Poate nu în urma acestui fapt barbar a fost prinsă în pieptul lui Hunor Kelemen “Steaua României”, cea mai înaltă distincție de stat?!

În memorandumul adresat șefului statului am menționat că președintele asociației, respectiv subsemnatul, a fost primit în audiență, în august 2016, la Palatul Cotroceni, de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, care a promis că, la solicitarea asociației noastre, îl va informa pe președintele României, dar de atunci nu am primit niciun răspuns în acest sens.

 

 

Lasă un comentariu