DIN CICLUL “CE (MAI) BĂGĂM ÎN GURĂ” MITITEI CU AROMĂ DE FUM, MUȘTAR CU AMIDON ȘI PÂINE CU CONSERVANȚI...

Distribuie pe:

La 3 din 10 mititei nu se specifică conținutul de carne pe etichetă * 4 din 10 mititei conțin arome * 3 din 10 mititei conțin carmin * 2 din 10 mititei conțin aromă de fum și monoglutamat de sodiu * Unul din 10 mititei conține acid citric * La 9 din 10 tipuri de muștar apa este principalul ingredient * 4 din 10 tipuri de muștar conțin făină de grâu * 3 din 10 tipuri de muștar conțin gumă xantan * 2 din 10 tipuri de muștar conțin amidon * 2 din 10 tipuri de muștar conțin zaharină și acid citric

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din hipermarketuri 25 tipuri de mititei, 34 tipuri de muștar și 52 de tipuri de pâine feliată, realizând un studiu prin care atrage atenția asupra conținutului acestor produse și a potențialelor efecte asupra sănătății consumatorilor. APC dorește să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire.

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare și bicarbonat de sodiu. La fabricarea mititeilor analizați s-au folosit, printre altele: piept de pui cu piele, pulpe de pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, dar și dextroză, maltodextrină, zahăr, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonați de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor și monoglutamat de sodiu. Conținutul de carne declarat de unii producători la produsele analizate variază între 61,5% și 90%.

Muștarul este un condiment sub formă de pastă moale, de culoare galben-verzuie, obținut prin prelucrarea semințelor de muștar cu adaos de zahăr, sare, acid acetic, cimbru și alte tipuri de condimente. La fabricarea muștarului industrial analizat s-au folosit: apă, boabe de muștar, făină de muștar, oțet din vin, zahăr, sare, condimente, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, betacaroten, riboflavină, disulfit de potasiu, acid citric, amidon modificat din porumb, gumă de xantan, gumă de guar, zaharină, tartrazină, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, diverse arome, miere de albine, curcumină etc. Înlocuirea făinii de muștar cu făina de grâu nu face altceva decât să modifice aroma și gustul caracteristic dat acestui produs de către boabele de muștar, atenționează autorii studiului.

“Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depășească 85% din conținutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție. Trebuie să evitați acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum și aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, carmin, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu și izoascorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitați mititeii cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în rețeta respectivă”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

În ce privește pâinea, studiul a relevat că o felie conține până la 7 aditivi alimentari, 9 din 10 tipuri de pâine feliată nu respectă rețeta tradițională a pâinii, 7 din 10 tipuri de pâine feliată conțin conservanți, 6 din 10 tipuri de pâine feliată conțin zahăr adăugat.

“Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc., la care se adaugă aditivi alimentari din belșug. Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală și pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare), deoarece numai așa pot beneficia de substanțe minerale (calciu, fosfor și fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 și B6) și vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale și de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip” (...)

“Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică în industria alimentară. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, acoperă calitatea scăzută a ingredientelor principale, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma”, conchide dr. Stanciu. (sursa și foto: apc-romania.ro)

Lasă un comentariu