DEZLEGAREA DE CUVINTE ÎNCRUCIȘATE PREVINE DEMENȚA

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Exeter și de la King's College din Londra, citați de descopera.ro, susțin că persoanele cu vârste de peste 50 de ani care dezleagă în mod frecvent cuvinte încrucișate și jocuri numerice au funcții cerebrale mai bune.

“La studiul nostru, au participat 19.000 de persoane, care au completat câte un chestionar online.

Participanților li s-a solicitat să menționeze cât de des dezleagă jocuri de cuvinte sau enigme numerice și să răspundă la o serie de teste cognitive, cu scopul de a măsura schimbări în funcțiile cerebrale.

Analizând rezultatele evaluărilor, am calculat că, în cazul adulților care dezleagă cuvinte încrucișate, funcțiile cerebrale sunt echivalente cu cele ale unor persoane cu 10 ani mai tinere în cazul testelor gramaticale și, respectiv, cu cele ale unor persoane cu opt ani mai tinere la testele care au măsurat memoria pe termen scurt.

Cu cât oamenii rezolvă mai frecvent enigme, precum rebus sau Sudoku, cu atât mai bună este performanța lor la o serie de sarcini care evaluează memoria, atenția și logica.

Progresele sunt, în special, clare în ceea ce privește viteza și precizia în realizarea sarcinilor.

În unele domenii, îmbunătățirea a fost destul de spectaculoasă - în ceea ce privește capacitatea de rezolvare a problemelor, cei care rezolvă în mod regulat astfel de jocuri logice au îndeplinit testele la fel ca cei cu opt ani mai puțin, în comparație cu cei care nu dezleagă astfel de enigme.

Totuși, nu putem spune că dezlegarea unor astfel de jocuri de perspicacitate reduce în mod necesar riscul de demență pe parcursul vieții, dar această cercetare vine în sprijinul unor descoperiri anterioare, care au arătat că dezlegarea frecventă de cuvinte încrucișate și de jocuri numerice contribuie la menținerea unei funcții cerebrale mai bune pentru o perioadă mai îndelungată”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu