LECȚIA DE PATRIOTISM A UNUI BOSNIAC, PENTRU ROMÂNI ȘI MAGHIARI, ÎN “SECUIME”

Distribuie pe:

Un incident cu valoare de lecție, deopotrivă pentru români și maghiari, petrecut în seara lui 5 ianuarie a.c., la Sf. Gheorghe, în “Secuime”. La începutul meciului de baschet feminin dintre echipa Universității Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe s-a intonat Imnul României, urmat de cel al așa-zisului “Ținut Secuiesc”. Secuii din Harghita și Covasna și-au făcut un obicei din a-și obliga adversarii, la orice sport, să asculte în poziție de drepți și acest cântec al secuilor pe post de imn, deși nici regulamentul federațiilor sportive, nici legile țării nu prevăd așa ceva. Numai că de data asta li s-a înfundat. Antrenorul echipei din Cluj, Dragan Petricevic, le-a îndemnat pe elevele sale să-și continue încălzirea după Imnul României și să nu acorde nicio importanță “imnului” secuiesc. Fapt care a înfuriat publicul, estimat la 1.500 de persoane, care le-au huiduit și înjurat pe jucătoarele clujence pe tot parcursul meciului.

Antrenorul Dragan Petricevic a explicat că a avut două motive pentru atitudinea sa: “Unul este că în regulamentul FRB se spune despre obligația sportivilor și a antrenorilor de a asculta Imnul României în poziție de respect. Apoi pentru că eu consider că fetele pe care le antrenez nu sunt obligate să stea în picioare încă zece minute și să asculte un imn care nu este oficial, care nu este de Stat românesc.

Trăiesc în România de douăzeci de ani, eu sânge de român nu am, dar jumătate din inimă îmi bate pentru România.

(...) Vreau să subliniez că aș fi procedat la fel dacă s-ar fi intonat Imnul Bosniei aici, în România, eu fiind bosniac. Pentru că acest lucru nu are de-a face cu sportul... Nu dau lecții suporterilor cum să se comporte, dar la o manifestare sportivă, într-o țară democratică, tolerantă, cum este România, nu e normal ca sportivele mele să fie huiduite. Fetele de la Universitatea Cluj vor sta drepți numai ascultând Imnul de Stat al României, și niciun alt imn, poate să fie și sârbesc, și bosniac, poate să fie imnul casei mele din Sarajevo, nu contează. Există un singur imn pentru mine și pentru echipa mea în această țară” - a declarat Dragan Petricevic.

Poziția sa demnă este pilduitoare atât pentru români, care ar trebui să nu se mai lase călcați în picioare în țara lor, cât și pentru etnicii maghiari/secui, care întrețin o atmosferă ostilă la adresa românilor din județele unde sunt majoritari. Dragan Petricevic nu poate fi acuzat de naționalism, pentru că nu e etnic român, nici de porniri antimaghiare, pentru că nu a atacat pe nimeni, ci a răspuns cu bun-simț și, atenție, cu simț patriotic unei provocări naționaliste a secuilor. Patriotismul este dragostea de patrie, iar România este și patria lui Dragan Petricevic. A arătat-o în acea seară, pentru cei care mai aveau îndoieli.

 

Lasă un comentariu