LA CIMITIRUL INTERNAȚIONAL DIN VALEA UZULUI, ACOPERIREA CU SACI DE GUNOI A CRUCILOR EROILOR ROMÂNI “DISCREDITEAZĂ COMUNITATEA MAGHIARĂ”

Distribuie pe:

Situația de la cimitirul din Valea Uzului (comuna Sânmărtin, județul Harghita) a degenerat la finele săptămânii trecute, când George Simion, liderul Mișcării Unioniste “Acțiunea 2021” (candidat independent la alegerile europarlamentare) și membrii echipei sale de campanie au fost agresați de un grup de etnici maghiari, în timp ce filmau crucile a zeci de ostași români, amplasate aici, de Primăria Dărmănești, județul Bacău.

George Simion a revenit, sâmbătă, la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului și a legat panglici tricolore la crucile mormintelor ostașilor români, notează infoprut.ro.

“România, ca stat unitar, există datorită lor! V-am spus că nu rămâne așa și m-am ținut de cuvânt: astăzi le-am adus tricolorul, să își doarmă somnul de veci așa cum se cuvine. Jertfa ostașilor care au apărat independența, suveranitatea și integritatea teritorială a României trebuie cinstită pe întreg teritoriul țării, indiferent că asta nu convine unora sau altora!”, a scris Simion pe pagina sa de socializare.

După cum am informat într-o ediție de săptămâna trecută a cotidianului nostru, în zonă, tensiunile mocneau încă de duminică, 12 mai, când, în cadrul slujbei ecumenice de la cimitirul în incinta căruia se află, din 1994, un monument dedicat militarilor maghiari căzuți în Al Doilea Război Mondial, reprezentanții clerului și localnicii și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că Primăria Dărmănești (județul Bacău) a înființat în “cimitirul militar maghiar”, o parcelă pe care au fost montate cruci de beton în memoria unor soldați români necunoscuți, inaugurarea acesteia urmând a avea loc la 17 mai.

Demersul autorităților băcăuane a fost considerat drept un abuz, cei prezenți adresându-se conducătorilor statului și prefecților de Harghita și Bacău, cu o petiție în care se arată că modificarea arbitrară a cimitirului este nu doar o profanare, ci și un gest care reflectă tot ceea ce au de suferit maghiarii, zi de zi. Semnatarii au solicitat anchetarea ilegalităților săvârșite și pedepsirea celor vinovați pentru realizarea parcelei românești, revenirea la starea inițială a cimitirului, rezolvarea imediată a disputei privind linia de demarcație dintre cele două județe, stoparea proceselor de pângărire a maghiarilor și de falsificare a istoriei, precum și scuze publice adresate aparținătorilor soldaților maghiari înmormântați în cimitir - considerat drept cel mai important memorial din Harghita -, precum și națiunilor ofensate. În timpul ceremoniei, lângă mormintele soldaților maghiari a fost organizată o gardă de onoare, slujba încheindu-se cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.

Pentru a evita escaladarea conflictului și interpretarea în

notă politică a manifestării, dată fiind și campania electorală, Primăria Dărmănești a anunțat, printr-un comunicat dat publicității, că ceremonia de inaugurare de la 17 mai se amână pentru o dată ulterioară.

În ciuda acestor asigurări, la finele săptămânii, crucile eroilor români au fost învelite în saci de gunoi de către un grup de “activiști anonimi”, iar în noaptea de joi spre vineri, cimitirul a fost păzit, de teamă că, totuși, Primăria Dărmănești va inaugura, clandestin, monumentul dedicat soldaților români și parcela românească, “amenajate în mod ilegal, în cimitirul militar austro-ungar”. Liderul Mișcării pentru Păstrarea Identității Maghiarilor a declarat pentru agenția ungară de presă MTI, că în decursul nopții, oamenii au stat de veghe la poarta cimitirului, în total fiind prezente până la 200 de persoane, dintre care 70-80 s-au aflat mereu la intrarea în cimitir, menționând că, printre aceștia au fost prezenți și reprezentanți ai celor trei partide maghiare din România și ai organizațiilor neguvernamentale care sunt active în problema cimitirului. A mai adăugat că la inaugurarea anunțată de către Primăria Dărmănești și care trebuia să aibă loc vineri dimineață - dar a fost ulterior anulată - nu au sosit participanți din județul Bacău. Prin fața cimitirului au trecut doar, de câteva ori, niște mașini care au fost atribuite forțelor de ordine românești; cei care au stat de veghe au fost filmați din aceste autovehicule. Joi după-amiază, un grup de acțiune civilă - ai cărui membri nu și-au dezvăluit identitatea - a acoperit monumentul românesc și crucile din beton, ridicate în memoria soldaților români, în folie de culoare neagră. Membrii prezenți ai comisiei de inițiativă din Valea Uzului au considerat, însă, că această acțiune este una provocatoare, și au înlăturat foliile de pe crucile românești, detaliază sursa citată.

În ce privește actele de agresiune la care au fost supuși George Simion și echipa lui, reprezentanții autorităților locale din Sânmărtin au declarat pentru presa locală (Szekelyhon.ro) că cei trei români nu au fost bătuți: “Unul dintre ei a fost împins, dar nu a fost bătut. Nimeni nu a fost rănit, asta a confirmat și ambulanța care a ajuns la fața locului”. Un martor a confirmat, însă, că telefoanele mobile ale celor trei au fost confiscate. De asemenea, a fost acreditată ideea că George Simion și cei din echipa lui s-au bătut între ei și au strigat “moarte ungurilor”, în scopul de a câștiga capital politic, notează newstandard.news.

Imaginile, difuzate de mai multe posturi de televiziune, au șocat opinia publică, liderii politici maghiari delimitându-se de cele petrecute: “UDMR se delimitează și condamnă acțiunea de acoperire a crucilor, pe care o califică drept o provocare, având scopul de a culpabiliza comunitatea maghiară și de a împiedica procesul de restabilire a situației anterioare din cimitir”, se arată într-un comunicat al UDMR (cu referire la apartenența, din punct de vedere administrativ-teritorial, a localității Valea Uzului, la care ne vom referi - n.n.). La rândul său, “Consiliul Regional al Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc consideră că acoperirea cu saci negri a crucilor amplasate de administrația locală a orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul din Valea Uzului este o provocare și se delimitează atât de acțiune, cât și de persoanele care au comis-o. Avem convingerea că această acțiune a avut ca scop discreditarea comunității maghiare din România și distragerea atenției de la ilegalitățile autorităților locale din Dărmănești”, se arată într-un comunicat în care administrația locală a orașului Dărmănești este “somată” să înlăture “monumentele amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului”.

Pentru a lămuri situația juridică a amplasamentului disputat de cele două unități administrativ-teritoriale, primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, a dat publicității un comunicat în care îl contrazice pe edilul din Sânmărtin, András Gergely, potrivit căruia cimitirul militar din Valea Uzului se află în inventarul satului pe care îl conduce.

“Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor între anii 1926 și 1927, fiind înhumați 1.306 militari de naționalități diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruși și sârbi. În vederea reabilitării parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului, Primăria Dărmănești a primit, în 4 octombrie 2018, o adresă emisă de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bacău, prin care ni se comunică faptul că amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului se află în interiorul UAT Dărmănești. Consiliul local Dărmănești a aprobat lucrările de construire a unui monument și a 50 de cruci pentru eroii români înhumați în Cimitirul Internațional”.

Primarul a furnizat informații edificatoare într-un interviu acordat presei harghitene (sursa - ziarharghita.ro):

“(...)Vreau să fac precizarea că am demersurile legale pentru a reabilita zona eroilor români care sunt înhumați în acel cimitir. Este foarte important de precizat că, în primul rând, acel cimitir este un cimitir internațional și din documentele pe care le avem reiese foarte clar că acolo au fost înhumați 1.306 de eroi, din șapte state - lucru de netăgăduit, iar un alt aspect important este că acel cimitir a fost făcut în perioada 1926-1927, de Societatea Cultul Eroilor, cu registrul numelor celor care au fost înhumați acolo, din ce armată făceau parte și gropile unde sunt înhumați, și aș vrea să vă dau un singur exemplu: la poziția 25 din registru figurează Cosma Gheorghe, soldat român, mort pe data de 29.03.1917, înhumat în groapa 763. În urma verificărilor făcute din teren, am constatat că în groapa 763, acolo unde a fost înhumat eroul român în anul 1926, figurează la căpătâiul lui o cruce pe care scrie erou maghiar necunoscut. Exemplele pot continua, cu sutele, la eroii germani, la eroii sârbi, la eroii italieni, unguri, austrieci, ruși etc. Practic, însemnele acestui cimitir internațional au fost șterse”.

Edilul Constantin Toma a punctat faptul că prin Legea nr. 2 din 1968, odată cu reorganizarea teritorială a României, s-a stabilit și granița dintre județele Bacău și Harghita, respectiv dintre orașul Dărmănești și comuna Sânmărtin.

Începând din 2008 - a explicat Toma - autoritățile administrației publice județene Bacău și Harghita au început un proces de grănițuire, în intenția de a stabili, printr-un proces verbal, granița între județe pentru că erau în litigiu pe acel tronson. “După parcurgerea de către ambele Prefecturi a unor etape de consiliere între părți, conform legii, în 2012 tot nu s-a ajuns la niciun fel de acord. Totuși, în astfel de cazuri, legea spune că până la soluționarea litigiului, se utilizează limitele care se găsesc pe Geoportalul INSPIRE al României, la 10 ianuarie 1990. Cunoscând această situație, am făcut o adresă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău și am cerut să mi se spună unde se află Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Am primit răspuns, și amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află în interiorul orașului Dărmănești, județul Bacău”.

Pe de altă parte - mai afirmă primarul - anul trecut, în contextul manifestărilor prilejuite de marcarea Centenarului, la solicitarea Consiliului local Dărmănești, Ministerul Culturii a alocat suma de 65.000 de lei pentru reabilitarea “Cimitirului Internațional al Eroilor situat Valea Uzului, la limită cu județul Harghita”. Or, dacă acest cimitir ar fi aparținut județului Harghita, administrația publică locală din Dărmănești Bacău ar mai fi primit vreun ban pentru monumentul vecinului? - Cu suma de la Ministerul Culturii, plus o completare de la bugetul local și cu un parteneriat cu Ministerul Apărării au fost reabilitate simbolic 50 de morminte situate pe o parcelă liberă.

“Crucile sunt dedicate eroilor români necunoscuți, iar monumentul ridicat acolo este dedicat tuturor eroilor înmormântați acolo: români, maghiari, nemți etc. Am vrut să scoatem în evidență caracterul de cimitir internațional, iar pentru aceasta, în parcela românilor am montat opt catarge pe care am arborat steagul Uniunii Europene și a celor șapte state care au eroii îngropați acolo” (...) Noi n-am profanat și nu ne-am atins nici de-un fir de iarbă. Cimitirul are aproape 8.000 de mp și noi am lucrat pe 300 de mp, deci pe mai puțin de 4%. Am dat statutul de cimitir internațional și ne propunem în continuare să purtăm discuții cu ambasadele țărilor care au înhumați eroi acolo, și dorim să invităm aceste ambasade să vină, să reabilităm solele eroilor lor. În baza Legii nr. 379, eu, ca administrator de cimitir, sunt obligat să întrețin, să evidențiez detaliat mormintele și operele comemorative de război - bineînțeles, din fonduri locale - și să am o relație de bună vecinătate și înțelegere cu toți cei care au eroi înmormântați acolo”.

De menționat, în fine, oficialitățile statului ungar nu sunt străine de situația din zonă: la 6 mai, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, i-a cerut omologului său român, Teodor Meleșcanu, să pună presiune pe autoritățile locale ca să oprească lucrările de amenajare a cimitirului din Valea Uzului. Liderul diplomației de la Budapesta a spus atunci că ridicarea celor 52 de cruci pentru eroii români este o lipsă de respect, deoarece ar fi putut fi așezate pe mormintele unor soldați unguri necunoscuți.

 

Lasă un comentariu