DE CE ÎȘI PĂRĂSESC URȘII AREALUL?

Distribuie pe:

Au apărut știri despre plimbările urșilor și prin împrejurimile municipiului Târgu-Mureș. Din fericire, nu sunt urși gunoieri dedați să caute resturi menajere, ci, sunt din categoria populațiilor de urși alungați din arealul lor de intervenția brutală a omului prin defrișări și dezinteresul administratorilor fondurilor de vânătoare în a le asigura hrana.

Legea nr. 407/2006, cu modificările ulterioare - Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic stipulează atribuțiile administratorului fondului cinegetic privind evidența datelor referitoare la populația de faună cinegetică, starea de sănătate, recoltele și trofeele, dar și obligația de a se asigura hrana în perioadele critice.

Nu cred că în ultima perioadă organizațiile vânătorești și administratorii fondurilor de vânătoare au asigurat hrana necesară urșilor și porcilor mistreți, altfel nu se explică cum de au ajuns urșii să ucidă miei în gospodăria unui cetățean din Bărdești. În mod sigur era prea flămând de a intrat într-o localitate îndepărtată de arealul obișnuit.

Mai amintim și faptul că art. 13, din Legea 407/2006, spune clar că pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplare din speciile de interes cinegetic, cuprinse în anexele 1 și 2 din legea respectivă, se acordă despăgubiri de către gestionarul faunei, dacă acesta nu și-a îndeplinit obligațiile privind prevenirea pagubelor. Timpul de constatare de la producerea pagubei nu trebuie să depășească 72 de ore.

Mai există un aspect prea puțin cunoscut de către administratorii fondurilor de vânătoare, faptul că animalele sălbatice sunt deranjate, alungate din arealul lor, de zgomotele făcute de oameni cu drujbele folosite la defrișările masive și poluarea fonică provocată de mijloace auto. De altfel, Art. 23 litera i, din legea amintită, spune clar că: “Circulația în scop de agrement cu mijloace auto în afara căilor de circulație publică în fonduri cinegetice, fără acordul gestionarului, se interzice”.

Am amintit doar două din cauzele care provoacă migrația animalelor sălbatice din arealul lor, poate, poate, Consiliul Național de Vânătoare se va ocupa și de aspectele amintite...

Lasă un comentariu