ROMÂNII SUNT RETICENȚI ȘI AU TEMERI LA SCHIMBAREA LOCULUI DE MUNCĂ

Cel mai recent studiu derulat de eJobs, liderul pieței de recrutare online din România, arată că schimbarea jobului rămâne una dintre cele mai stresante etape din viața profesională a românilor, cea mai mare teamă a lor fiind că posturile cele mai bune sunt, încă, obținute prin... pile.

Consideră anunțurile neadevărate

Potrivit cercetării, 22% dintre respondenți cred că joburile cele mai bune sunt luate de cei care au pile, 21% nu au încredere că anunțurile de locuri de muncă sunt adevărate, ceea ce îi determină, de foarte multe ori, să amâne decizia de a-și schimba jobul.

Lipsa de experiență, așteptările salariale prea mari, percepția că în piață nu sunt suficiente locuri de muncă sau că nu are cine să le ofere consiliere sunt alte frici importante ale românilor.

Reprezentanții eJobs afirmă că este curios faptul că, deși de câțiva ani avem o piață a candidaților, în care oferta de locuri de muncă depășește cererea, încă mai există astfel de angoase, în rândul tuturor categoriilor profesionale, de la tineri fără experiență, până la specialiști și manageri sau muncitori cu zeci de ani de muncă în spate.

Nu au încredere în ei

Specialiștii în recrutare consideră că temerile pe care le au candidații vin, în primul rând, din imaginea pe care o proiectează asupra lor înșiși, astfel că doar 7% dintre respondenți declară că au completă încredere în ei, din punct de vedere profesional.

Atunci când își fac propria evaluare, românii consideră că principalele puncte slabe care îi împiedică să obțină jobul dorit sunt lipsa studiilor superioare, lipsa încrederii în sine, faptul că nu sunt suficient de digitalizați, că nu au suficientă experiență sau, dimpotrivă, sunt supracalificați pentru joburile din piață.

Un alt obstacol important de care se lovesc aceștia atunci când vor să își schimbe cariera este legat de redactarea CV-ului. Pentru 62% dintre români, cea mai mare problemă este că nu au suficientă experiență și că, din acest motiv, CV-ul lor va părea neconvingător în ochii recrutorilor. 22% nu știu, concret, ce informații ar trebui să includă sau ce format ar trebui să aibă CV-ul, iar 1 din 10 români spune că are prea multă experiență și nu știe cum să o comprime astfel încât forma finală a CV-ului să nu depășească două pagini.

Interviul, un hop greu de trecut

Nu doar procesul de găsire a joburilor și cel de aplicare sporesc nivelul de stres profesional al românilor, ci și etapa interviului de angajare. Mai mult de jumătate dintre candidați se tem că nu au atitudinea potrivită și că vor părea nesiguri pe ei, din cauza emoțiilor, iar 37% sunt îngrijorați că nu vor ști să răspundă întrebărilor pe care le primesc din partea recrutorului.

Aproape tot atât de mulți suferă de “sindromul impostorului” și cred că nu sunt suficient de bine pregătiți, în timp ce 33% se tem că vor fi demotivați de atitudinea intervievatorului, iar 20% dintre respondenți se așteaptă să fie discriminați pe criterii care țin de vârstă, sex sau aspect fizic.

Experiențe neplăcute

O altă sursă a acestor frici este reprezentată, din păcate, de experiențele pe care candidații le-au avut, de-a lungul timpului, atunci când și-au schimbat joburile.

În topul celor mai neplăcute experiențe se află faptul că nu au primit reacția așteptată din partea recrutorului (50,7% dintre respondenți au indicat acest răspuns), că au aplicat pentru un job, iar la interviu au aflat că jobul real era, de fapt, altul (34,4%), că au ratat interviul din cauza emoțiilor sau că au fost discriminați pe criterii care țin de vârstă, sex sau aspect fizic.

“Aplică fără frică!”

În acest context, eJobs anunță că lansează campania “Aplică fără frică!”, prin care candidaților, din orice categorie profesională sau de vârstă, să le fie crescută încrederea în ei înșiși și în șansele pe care le au pe piața muncii.

“E important ca ei să știe că absolut fiecare dintre cele aproape 30.000 de anunțuri pe care le găsesc pe eJobs.ro sunt verificate și reale, că există mereu cineva care să le ofere consilierea profesională de care au nevoie și să le răspundă la toate întrebările.

După 20 de ani de când suntem pe piață, credem că am ajuns cu toții în punctul în care schimbarea jobului trebuie să fie asociată oricărui sentiment (emoție, curaj, adrenalină, determinare), numai frică, nu”, explică reprezentanții eJobs.

 

Lasă un comentariu