NE TREC APELE, CÂT DE GREU ESTE CU BIROCRAȚIA!

Distribuie pe:

Satul Șăulia este atestat documentar din anul 1377 și a apărut, de-a lungul timpului, cu diferite denumiri: Pass Sauly, Sauoly, Sauli, Mezewsali, Census quiuquasimalis de Sawly nobilum, Saly, Seulya, Șeulia. În zona comunei Șăulia au fost descoperite o serie de obiecte arheologice: fragmente ceramice (probabil eneolitice, de tip Iclod), monede romane imperiale, un vârf de lance (datat sec.II î.C.). Șăulia de Câmpie este localitatea străbătută de Pârâul de Câmpie și are afluent pârâul Șesu. Se află la intersecția drumurilor județene Târgu-Mureș - Band cu Luduș - Sărmașu. Suprafața totală a comunei este de 26,25 km², respectiv 2625 ha, din care, agricol, 2290 ha, arabil 1850 ha, pășuni 287 ha, fânețe 153 ha, iar 335 ha sunt la categoria alte terenuri. Intravilanul cuprinde o suprafață de 142,02 ha. La recensământul din anul 1930 au fost înregistrați 2.143 locuitori, dintre care, 1.964 greco-catolici, 105 ortodocși, 39 reformați, 16 romano-catolici ș.a. La recensământul din 2011, populația comunei Șăulia se ridică la 2.018 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, cu 2.117 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (80,03%), rromi (16,3%), maghiari (1,39%), 2,18% cu apartenența etnică necunoscută. Sub aspect confesional: ortodocși (79,83%), greco-catolici (5,45%),martori ai lui Iehova (5,25%) și penticostali (3,72%). 2,92% din populație cu apartenență confesională necunoscută.

În legătură cu ce se realizează și se dorește a se realiza în comuna Șăulia, am avut o convorbire cu primarul comunei, Dorel Grigore Vancea:

- Care sunt problemele majore în Șăulia?

- Cea mai mare problemă este a apei, în comună și în zonă. Problema apei în Câmpie... În anul 2005 s-a înființat “Asociația Mureș”. Au avut loc câteva întâlniri având ca temă introducerea apei potabile în zona Câmpiei. Drept urmare, a început să se cristalizeze un proiect. Nu cunosc foarte multe amănunte de atunci, dar de când sunt primar, aici s-a întocmit un master plan al Consiliului Județean. La acesta suntem încă în faza atribuirii consultanței. Cu asta, de doi ani de zile suntem la Tribunal, în contestații, pentru obținerea consultanței. Este vorba de Aquainvest, ADI-ul în care suntem noi comunele de pe Câmpie. Până acum nu s-a făcut nimic. Urmează întocmirea studiului de fezabilitate, proiectul. Nu pot aprecia cât timp va dura. Master planul este întocmit de vreo 5 ani. Noi, comunele de pe Câmpie, am protestat. Am ieșit prin Horărâre de Consiliu Local, vreo zece comune: Al.Papiu Ilarian, Sânger, Valea Largă, Tăureni, Zau de Câmpie, Miheșul de Câmpie, Șăulia, Grebeniș acestea sunt comunele fără apă, pe Câmpie. În semn de protest, am ieșit din serviciile lor. Am avut o Hotărâre de Consiliu Local prin care, în primă fază, am ieșit din Aqua Invest: Grebeniș, Miheșu, Șăulia, Papiu, Tăureni, urmează Sânger și Valea Largă, am înțeles că în această săptămână vor hotărî și ei acest lucru, tot prin HCL. Văzând că nu se face nimic pe acest master plan, ne-am dus la Ministerul Dezvoltării pe programul PNDL-2. Acolo nu ni s-au acordat banii, pentru că nu pot fi aprobate două finanțări pentru aceeași problemă. În primă fază, am fost totuși incluși, la fel ca toate proiectele tuturor comunelor și am fost acceptați. Acum urmează să ieșim definitiv din acest proiect cu Aqua Invest, pentru ca, ulterior, să obținem o altă sursă de finanțare prin Fondul de Investiții și Dezvoltare. În ședința pentru bugetul Consiliului Județean s-a propus și s-au acceptat niște bani pe care să-i primim pe asociație. Deoarece pe Asociația Mureș 2005 nu mai puteam lucra, s-a înființat un program ADI: “Câmpia Transilvaniei” tot cu aceste comune, enumerate anterior. În această formă se poate acorda finanțare pentru proiect. Stadiul în care ne aflăm este să primim banii de la Consiliul Județean, ca să ne putem duce la Fondul de Investiții și Dezvoltare. Cea mai mare problemă a Câmpiei este apa.

- Apa nu ar trebui asigurată de la barajul de la Răstolița?

- Nu. Proiectul inițial stabilește ca apa s-o primim de la Luduș. În anul 2005 s-a făcut un fel de proiect, o schiță, o apă care să ne-o distribuie Aquaserv, parte din Aquainvest. S-ar putea vorbi mult pe această temă.

- În afară de problema apei, ce proiecte mai aveți?

- Am derulat pe programul PNLD-2, unde ni s-au acceptat trei mari proiecte: drumul comunal DC 101 Șăulia-Pădure de 3, 6 km, pe care l-am încheiat în toamna anului trecut și urmează recepția lucrării, apoi, modernizarea străzilor din Șăulia, care este în stadiul final, fiind terminat în proporție de 98 la sută și reabilitarea Școlii Generale, realizată în proporție de 60 la sută. Din surse proprii, am introdus iluminatul public cu leduri, am reparat școlile. Mai avem de reparat trotuare, de pietruit drumuri din surse proprii. Am refăcut capela, accesul și parcarea. Mai avem de făcut multe, dar în linii mari am rezolvat o parte a problemelor. Chiar ieri am fost la București, unde am depus un proiect privind DC 101A, cel care leagă centrul comunei cu satul Leorința, de 4,7 km, la Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Acum suntem în lucru ca să obținem fonduri prin Fondul Național de Investiții și Dezvoltare, dar acum depunem la Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Ne-a mai rămas de făcut în jur de 11 km de străzi din comună. Cred că vom termina proiectul și săptămâna ce vine să pot depune și acel proiect. Avem un alt proiect depus și la care ne aflăm în fază finală, prin GAL, 600 metri de drum comunal, o completare la DC 101, iar prin POR, reabilitarea grădiniței, unde avem șanse foarte mari de realizare. Mai trebuie să trecem de faza verificării pe teren. Avem și multe proiecte mai mici. Aici, în comună, organizăm manifestarea “Festivalul Fiii satului” din ultima duminică a lunii august. Mai dorim să facem reparații în exterior, la clădirea Primăriei, supraveghere video. În comună avem o formație de jocuri populare denumită “Flori ardelene”, instructor fiind Pop Petru din Luduș. Vreau să adaug. Prin PNDL 1 am finalizat introducerea apei în Șăulia. Noi avem două sisteme de apă, cu apă proprie. Prin acestea, acum avem totuși apă, dar vine vara și toamna, când nu ne ajunge apa. Avem 30 de fântâni, dar nu se adună suficientă apă pe timpul verii. Prin PNDL 1, finalizat, avem introducere apei în Șăulia pe care am dat-o în 2017 în funcțiune. Din surse proprii, nu ne ajunge apa. Avem două bazine de 150 și 100 tone de apă. Acum sunt pline, dar vine vara...

Lasă un comentariu