O FOARTE FRUMOASĂ ȘI INTERESANTĂ SĂRBĂTOARE PETRECUTĂ ÎN FOAIERUL TEATRULUI “STUDIO” TÂRGU-MUREȘ (15.05.2019)

Distribuie pe:

Aici a avut loc prezentarea, lansarea și distribuirea volumului de debut poezie și proză “FURT DE IUBIRE”, 141p. Editura E CREATOR, autoare prof. DOINA PANĂ CHIRA, fostă bibliotecară șefă la Universitatea de Arte Târgu-Mureș, în prezent pensionară cu rădăcini adânci în orașul copilăriei sale, Târnăveni. Acțiune reușită, desfășurată alături de înalte personalități ale lumii științifice și cultural-artistice, binecunoscute în județul Mureș și nu numai: soțul domniei sale, distinsul profesor istoric, dr. Virgil Pană, director al Muzeului Județean de Istorie Mureș, prof. Dimitrie Poptămaș, fost director al Bibliotecii Județene Mureș, prof. Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români filiala Mureș, conferențiar universitar dr. Eva Monica Szekely, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș, poetul și criticul Romeo Ioan Roșianu, Baia Mare, conferențiar universitar dr. Cristinela Olăreanu, prof. universitar Daniela Lemnaru, prof. universitar Carmen Mihăiescu, scriitor Petru Lechințan, membru al Ligii Scriitorilor Români, colegul de liceu de la Târnăveni, ing. Aurel Coman, prietena autoarei prof. Petru Lucia, directoarea Muzeului Municipal Târnăveni, numeroși iubitori de cultură și artă, umplând până la refuz cochetul foaier al teatrului.

Cartea în speță, sugestiv intitulată “FURT DE IUBIRE” este competent prefațată de către conferențiar universitar dr. Eva Monica Szekely, de fapt, un mic tratat despre iubire în toate formele ei. Citez: “Eul liric al cărții este în ipostază de furt de iubire și deopotrivă de hoț de cărți, hoțul de cărți fiind ipostază terestră a mediatorului între poezia (anotimpurilor iubirii) ce se desfășoară în poezii în prima parte a volumului și bucățile de poeme în proză, anateme din a doua parte a acestuia”.

Esența cărții: oricum și oricând avem nevoie de iubire, să furăm de oriunde, dacă se poate, cât mai multă iubire! Iubirea este una dintre cele mai vechi teme ale literaturii lumii, greu de găsit, dificil de înțeles, chinuitor de greu de păstrat, sublim de trăit! Ea fiind generată de sentimentul specific omenesc care diferă de la om la om, de la emoția adolescentină până la sentimentul profund al maturității întâlnite de la primele scrieri, amintindu-ne de “Cântărea Cântărilor”, tema obsedantă a literaturii, un mod de existență și o șansă dată omului de a se ridica de la rangul de muritor. Ar fi minunat dacă oamenii ar ști și ar putea să se comporte astfel încât iubirea dintre ei să fie nobilă, sinceră și curată. Iubirea este putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Când o să învățăm să oferim și să primim această energie universală numită iubire, o aglomerație de metafore și nuanțe fine, oxigenul sufletului, ne vom convinge definitiv și iremediabil că iubirea este chintesența vieții.

Spirituală și la obiect, moderatoarea acțiunii a fost profesoara universitară dr. Daniela Lemnaru. Au prezentat și au vorbit în termeni elogioși despre autoare, carte, spiritul și importanța ei, profesorul Mircea Dorin Istrate, cel care în numele LSR filiala Mureș a înmânat doamnei Doina Pană Chira o “DIPLOMĂ DE SUFLET” pentru efortul, prețuirea și meritele creației sale, profesorul Dimitrie Poptămaș, conferențiar universitar dr. Eva Monica Szekely, poetul și criticul literar Romeo Ioan Roșianu, editorul cărții. În alocuțiunea sa, subsemnatul a vorbit laudativ despre carte, autoare, adolescența și copilăria acesteia din Târnăveni, cu respect pentru părinții și familia ei, demni și buni gospodari, cu deosebite merite în economia orașului de pe Târnava Mică.

Cu convingere, dezinvoltură, talent, vibrație și căldură a recitat poezii din volumul “Furt de iubire”, conferențiar univ. dr. Cristina Olăreanu, simpatică și elegantă, puternic aplaudată pentru prestația sa.

Coloana sonoră pentru ambient, confort și melancolia spectacolului a fost realizată de către studenții Departamentului de Muzică al Universității de Arte, conducător Carmen Mihăiescu, la pian Cristina Laszlo, Cornel Mărginean la chitară.

În încheiere, Doina Pană Chira, autoarea acestei minunate cărți, demne funcției sale în cadrul Facultății de Arte, a mulțumit tuturor celor care au fost alături de ea și au sprijinit-o pentru construcția și elaborarea acestei cărți. Oameni buni, calzi, frumoși și demni ai acestei Universități, despre care, spune autoarea, nu-i va uita niciodată.

SINCERE FELICITĂRI!

Lasă un comentariu