TĂRICEANU LE PROPUNE PARTIDELOR PARLAMENTARE UN ACORD PENTRU SUSȚINEREA CONSENSUALĂ A PRIORITĂȚILOR ROMÂNIEI ÎN NOUL PE

Distribuie pe:

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, propune, într-o scrisoare adresată partidelor politice, un acord pentru susținerea consensuală a priorităților țării noastre în noul Parlament European, prin intermediul unui grup al eurodeputaților români menit “să protejeze imaginea unei Românii puternice”.

Printre temele “cu vocație consensuală” și de “anvergură națională” propuse de Tăriceanu se numără: admiterea țării în spațiul Schengen, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, creșterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate, refuzul condiționării alocării fondurilor structurale în următorul exercițiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv și interesat, condiționare ce nu corespunde literei și spiritului tratatelor, și obținerea pentru fermierii români de subvenții egale cu cei din țările vestice, blocarea tuturor inițiativelor de tip protecționist - cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate, menite să îngrădească accesul întreprinzătorilor și lucrătorilor români la piața unică europeană.

“Ne aflăm la finalul campaniei electorale pentru alegerea reprezentanților noștri în Parlamentul European. După momentul final al votului, aș vrea să vorbim mai puțin despre rezultate și procente și mai mult despre ce vom face după.

Cred că avem șansa unui nou proiect național: o Românie puternică într-o Europă unită. În România postdecembristă am avut prea puține proiecte naționale. În fapt, doar două: aderarea la NATO în 2004 și integrarea în Uniunea Europeană în 2007. Două proiecte esențiale pentru români, două proiecte pe care avem datoria să le ducem până la capăt, lăsând rațiunea să triumfe în fața divergențelor de orice fel și peste oricare interese în afara celui național”, se arată în documentul postat miercuri pe site-ul ALDE.

Tăriceanu îi invită pe politicienii români, după alegerile pentru PE, “să se așeze la masă pentru a stabili un mod de cooperare în comisiile și plenul Parlamentului European”.

“Vă invit să învățăm din greșelile trecutului și să încetăm să ne mai exportăm neînțelegerile și conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg. Să încetăm să ne mai ponegrim țara în numele unor interese partizane, mărunte, ori doar pentru a da satisfacție grupurilor politice din care vom face parte. Istoria ne-a învățat că mult prea adesea neprietenii țării și-au atins scopurile atunci când au reușit să stârnească între noi conflicte. A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinați și să învățăm să luptăm împreună pentru poporul care ne alege, pentru că, urmând povața marelui Ion I. C. Brătianu de acum un veac, “fiți cât de modești pentru persoana dumneavoastră, nu fiți modești pentru poporul pe care îl reprezentați”. Vă lansez, așadar, chemarea să stabilim împreună care vor fi prioritățile României în cei cinci ani de mandat al noului Parlament European și să ne conjugăm eforturile pentru îndeplinirea acelor obiective despre care vom cădea de acord că sunt nu numai prioritare, dar și comune”, subliniază Tăriceanu în scrisoare.

De asemenea, el propune ca “toți deputații europeni aleși în România, indiferent de familia lor politică”, să se reunească periodic “pentru a identifica acele teme de maximă relevanță pentru economia și societatea românească în vederea adoptării unei poziții comune la votul în comisii sau în plen”.

Acceptând că există “interese electorale divergente, așa cum este și firesc într-o democrație, unanimitatea fiind străină regimurilor democratice”, Călin Popescu-Tăriceanu subliniază “excepția notabilă a marilor interese ale țării” în care acordul forțelor politice trebuie să acționeze “împreună”.

“Există momente cruciale în care avem datoria să ne plasăm deasupra pozițiilor antagoniste. Pentru că, indiferent câte motive am avea să acționăm mai degrabă separat decât împreună, știu că în orice partid am fi ne iubim sincer țara și vrem cu toții să facem mai mult pentru ea. Vă propun să ne unim fără întârziere și fără ezitare eforturile pentru a aduce pe agenda viitorului Parlament European și a viitoarei Comisii Europene temele de interes pentru români. Oriunde s-ar afla ei”, își încheie Tăriceanu scrisoarea.

 

 

Lasă un comentariu