VIZITA VICEPREMIERULUI DANIEL SUCIU ÎN ORAȘUL LUDUȘ

Distribuie pe:

Vineri, 17 mai 2019, domnul Daniel Suciu, vicepremier al Guvernului României și titular al Ministerului Dezvoltării Regionale, aflat într-o vizită de lucru în județul Mureș, a sosit, la invitația primarului Ioan Cristian Moldovan, și la Luduș, pentru câteva ore. Din suita care l-a însoțit au făcut parte senatorul Horea Soporan, deputatul Dinu Socotar, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu, și președintele organizației județene PSD, Vasile Gliga.

Pe explanada din fața Primăriei, înaltul demnitar a fost întâmpinat cu pâine și sare de către elevii Antonia Gambareli, Adela Elena Moldovan și Liviu Moldovan, de la Liceul Tehnologic, și de consilierii locali Gelu Puia, Tiberiu Orban, Carmen Petac, Daniel Totu, de viceprimarul Kiss Istvan, de consilierii primarului, Liviu Botezan și Sebastian Căpușan, de doamna Anca Năsăudean, șefa Serviciului Investiții, din Primărie, de domnul Marius Dudilă, administrator public al orașului, de alți salariați ai primăriei și de câțiva cetățeni aflați în trecere prin zonă.

În timpul vizitei, vicepremierul Daniel Suciu a constatat “pe viu” că în orașul Luduș au fost implementate deja 5 proiecte cu fonduri guvernamentale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Acestea sunt: Extinderea și modernizarea imobilului PSI; Modernizare străzi prin metode alternative - 22 străzi: Magnoliei, Mioriței, Grădinilor, Brusturului, Pajiștei, Viorelelor, Castanilor, Nouă, Salcâmilor, Dobrogei, Mărășești, Aurel Vlaicu, Viilor, Frăgarilor, Dorului, Izvorului, Câmpului, Școlii, Fundătură, Dosului, Dahu, Avrămești, valoarea investiției fiind de 11.782.125,61 lei, din care MDRAP 11.460.010,24 - 97%; Modernizarea străzilor Policlinicii și Pieței; Modernizare strada Avram Iancu și strada Florilor; Modernizare strada Mureșului și strada Crângului, cu mențiunea că între 89% și 97% din totalul investițiilor sunt ajutoare de la Guvernul României. Prin Programul Operațional Regional - POR, orașul Luduș a beneficiat deja de suma de peste 1.900.000 de lei, nerambursabilă, de la Consiliul Europei, pentru Modernizarea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc “Dr. Valer Russu”. În acest an, orașul Luduș beneficiază de o nouă investiție cu fonduri europene, în valoare de peste 7.800.000 de lei, pentru modernizarea, amenajarea și dotarea Parcului Tineretului.

În timpul convorbirilor care au avut loc cu prilejul vizitării obiectivelor sau în biroul primarului Ioan Cristian Moldovan, au fost abordate cinci mari proiecte viitoare: Asfaltarea străzilor periferice, extinderea rețelelor de apă potabilă și canalizare în toate cartierele orașului Luduș, repararea urgentă a podului rutier de peste râul Mureș, executarea unei bretele de legătură cu Autostrada Târgu-Mureș - Câmpia Turzii sau construcția unui pod rutier nou în zona industrială a orașului Luduș, construcția unei hale agroalimentare în oraș.

Referiri la toate aceste proiecte regăsim în declarațiile de la finalul vizitei.

Daniel Suciu, vicepremierul Guvernului României și ministru al Dezvoltării regionale: “Caut oameni, caut proiecte și investiții și mă bucur când le și găsesc.

Am auzit multe lucruri bune despre Luduș și despre primarul dumneavoastră. Mă bucur că am ocazia să văd ceea ce a făcut primarul împreună cu o echipă inimoasă, evident, cu ajutorul Ministerului pe care îl conduc.

Am venit să văd investiții guvernamentale, nu mai puțin de cinci la Luduș, două în implementare

prin POR, pe care tot Ministerul Dezvoltării îl gestionează, și nu pot decât să mă bucur că am găsit ceea ce căutam. Ludușul este un oraș foarte frumos și un asemenea oraș nu poate fi decât unul bine întreținut. Și, dacă arată atât de bine, înseamnă că este foarte bine gospodărit și nu pot decât să felicit echipa de la Primărie, care are grijă de ele”.

Despre dezvoltarea viitoare a orașului, despre necesitățile prioritare, ministrul Daniel Suciu a spus: “Cred că în timp ce vorbim, una dintre problemele pe care le întâmpină orașul, se discută acum cu unul dintre directorii din cadrul Ministerului meu. Vă pot spune că un ardelean serios, fie el și ministru, nu își asumă lucruri pe care nu le poate duce la îndeplinire. Dacă Ministerul pe care îl conduc poate să finanțeze hale agroalimentare vă asigur că la Luduș va fi prima din țară. În al doilea rând, cunosc preocuparea domnului primar vizavi de podul rutier de peste râul Mureș, despre punerea acestuia în siguranță. M-am informat și sunt în studiu documentațiile. Vă asigur că voi pune umărul ca acest obiectiv să nu se degradeze, ba din contră, să fie realizat”.                         

Dintre interlocutorii cu care a discutat ministrul Daniel Suciu, cu Anca Năsăudean, șefa Serviciului Investiții din Primăria Luduș, a purtat cea mai îndelungată discuție. “Lucruri bune am pus la cale cu doamna Anca Năsăudean. Numele acesta îmi place foarte mult și dânsa are acum în mână telefonul meu. De dânsa era vorba când am spus că am pus-o în legătură cu cineva de la minister. Vă mulțumesc!”

Vasile Gliga: “Pe domnul vicepremier Suciu îl cunosc de când eram colegi în Parlamentul României, acolo unde se votează legile pentru viitorul țării. Puțină lume știe că prin meritele sale a fost lider de grup parlamentar. Pentru meritele lui a ajuns ministru al Dezvoltării Regionale, minister care dispune de foarte mulți bani și care gestionează toate proiectele de progres ale României. Prin prezența lui în județul Mureș, el nu reprezintă Guvernul PSD - ALDE, ci reprezintă Guvernul României. Avem în vedere faptul că acest Guvern alocă bani pentru proiectele tuturor primăriilor, indiferent de culoarea politică a primarului. Fiecare localitate a primit bani cel puțin pentru o lucrare”.

Senatorul Horea Soporan: “Am venit la Luduș cu ocazia vizitei domnului viceprim-ministru. Știu că la Luduș se muncește bine, Primăria are proiecte bune pentru viitor. Printre acestea este și situația podului rutier peste râul Mureș.

S-a pus problema unei bretele de acces la autostradă, dar cred că soluția unui pod nou este mai convenabilă. Sunt convins că primarul Cristian Moldovan și oamenii din Primărie vor face proiectele cele mai avantajoase pe care noi le vom sprijini”.

Vicepreședintele CJ Mureș, Ovidiu Dancu: “Viceprim-ministrul Daniel Suciu a avut o întâlnire foarte utilă și lucrativă cu toți primarii din județul Mureș, în legătură cu cel mai important program de investiții pe care îl derulează România astăzi. Programul Național de Dezvoltare Locală 1și PNDL 2 au venit cu clarificări foarte pertinente, cu referiri inclusiv la OG nr 114/2018 care dă posibilitatea finanțării comunităților locale prin fonduri de dezvoltare și de investiții. Iată două surse foarte importante de a sprijini investițiile locale. În această vizită, la Luduș, ministrul Daniel Suciu a dorit să cunoască noile proiecte pe care le dorește primarul, dar să vadă și realizările pe celelalte două programe vechi, atât prin finanțări guvernamentale, cât și pe fonduri europene. Iată, Ludușul se mișcă, are o dinamică foarte importantă, ascendentă, construcția autostrăzii în zona noastră, precum și viitoarea investiție de care vorbeam, podul rutier. Față de ceea ce putem constata că se vorbește la unele posturi TV, în această campanie electorală, iată că realitățile din teritoriu spun cu totul altceva. Nu există comunitate locală care să nu fi beneficiat de finanțări prin acest Program Național de Dezvoltare Locală”.

Vineri, 17 mai 2019, la Luduș s-au întâlnit numai ardeleni serioși. Suntem convinși că tot ce au discutat despre proiectele viitoare, tot ce și-au propus și au promis, se vor îndeplini integral, spre beneficiul locuitorilor din orașul Luduș.

 

Foto: Convorbirile au avut loc în timpul deplasării spre obiectivele de investiții și în biroul primarului Ioan Cristian Moldovan

 

Lasă un comentariu