CINE SUNT... HUȚULII ?!

Distribuie pe:

Huțulii sau Huțanii sunt un mic grup etnic, înrădăcinat pe meleagurile românești, cu sute de ani în urmă.

Cu tradiții deosebite, aceștia locuiesc în satele din Bucovina, dar și în Transcarpatia, Pocuția și în unele sate din Maramureș.

Se spune că se trag din dacii liberi și trăiesc înfrățiți cu codrul.

Istoricii consideră că acest mic popor are rădăcini dacice.

Putem considera, însă, că huțulii sunt o etnie originară din Carpații Orientali, cu tradiții și obiceiuri specifice, păstrate din generație în generație.

Poetul Mihai Eminescu îi considera “daci slavizați”.

Astăzi, huțulii trăiesc în satele din frumoasa Bucovină, pe teritoriul județului Suceava, în Brodina, Breaza, Cârlibaba, Moldova-Sulița, Moldovița, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviței și Ulma.

Huțulii sunt oameni liniștiți și misterioși, cărora le place să trăiască aproape de pădurile înverzite ale Carpaților, fiind la fel de prudenți și suspicioși ca animalele sălbatice.

Huțulii trăiesc în sate frumos gospodărite, pe dealurile și colinele din zona Obcinei Feredeu, Obcina Mare și Pasul Ciumârna, și se ocupă cu agricultura, strânsul fânului, dar și cu frumosul meșteșug al încondeierii ouălor și decorarea lemnului prin încrustații.

De fapt, huțulii sunt cei care au dus mai departe acest obicei frumos al încondeierii.

Huțulii sunt buni crescători de animale, vânători neîntrecuți și ciobani iscusiți, care țin turme mari de oi.

Portul popular este tipic montan, bazat pe ornamentație cromatică cu tonuri de roșu, galben și portocaliu.

Portul popular este format din ciupeag, poale și cătrințe, dar și din vestitul suman tipic bucovinesc, de la munte.

Huțulii sunt păstrători de tradiții și obiceiuri. Cel mai vestit dans este huțulca, un dans alert și vesel. Este un joc tradițional, vechi de secole, păstrat în satele de huțuli din Bucovina, cu ritm binar și mișcări moderate, care se poate juca atât în horă, cât și în pereche.

Cele mai frumoase obiceiuri ale huțulilor sunt legate de viața pastorală și de nedeile organizate în satele și cătunele lor.

În prima duminică din iulie se organizează Festivalul Huțulilor, la Herghelia Lucina, din Moldova - Sulița, cu joc și muzică tradițională, dar și pentru a prezenta frumoasa rasă huțulă de cai crescuți în herghelie.

De veți poposi în satele de huțuli din frumoasa Bucovină, veți găsi liniștea și simplitatea satului dacic, o comunitate primitoare, de daci puri, cu frumoase obiceiuri, muzică tradițională și jocuri huțulce, toate acestea vă vor încânta sufletul și veți descoperi o mică parte din frumoasa Românie!

 

Lasă un comentariu