VACCIN ÎMPOTRIVA COLESTEROLULUI RĂU

Distribuie pe:

Cercetătorii germani de la Universitatea Saarland și cei britanici de la Universitatea Bristol, citați de descopera.ro, susțin că administrarea zilnică a statinelor ar putea fi în curând înlocuită de un vaccin care va reduce nivelul colesterolului rău, de tip LDL. Noul vaccin, testat deocamdată doar pe șoareci, diminuează colesterolul și ateroscleroza, care reprezintă îngustarea arterelor, ca urmare a depunerii grăsimilor pe pereții lor.

“Vaccinul, numit AT04A, s-a demonstrat a fi sigur și eficient la șoareci, dar a fost deja lansat un studiu care vizează oamenii. În loc să ia statine în fiecare zi, pacienții ar putea face acest vaccin, care va fi completat de o doză anuală de susținere.

Colesterolul LDL cu o valoare prea mare poate avea drept consecință ateroscleroza, și anume acumularea depozitelor de grăsimi la nivelul arterelor. În timp, arterele se vor îngusta, iar circulația sângelui va fi restricționată.

Modificarea stilului de viață, o dietă echilibrată și mișcarea pot reduce nivelul colesterolului LDL, dar unele persoane au nevoie și de medicamente. În prezent, statinele reprezintă terapia standard pentru scăderea colesterolului. Acest tip de medicamente funcționează prin stoparea producției la nivelul ficatului, a enzimei HMG-CoA reductază. Deși sunt foarte eficiente pentru diminuarea colesterolului, statinele au și efecte secundare, printre care leziunile la nivelul ficatului sau durerile musculare. În plus, trebuie luate zilnic, ceea ce nu este foarte practic pentru toți pacienții.

În schimb, vaccinul împotriva colesterolului se focalizează asupra enzimei PCSK9, produsă de ficat și care interacționează direct cu receptorii de colesterol LDL. Enzima PCSK9 este considerată o strategie cu potențial foarte util pentru scăderea colesterolului.

După injectarea vaccinului AT04A, se produc anticorpi care acționează direct asupra enzimei PCSK9 și îi stopează activitatea. În continuare, crește activitatea receptorilor de colesterol LDL, iar grăsimile sunt eliminate din sânge.

Vaccinul a fost testat pe șoareci care aveau colesterolul LDL crescut și ateroscleroză, ca urmare a unei alimentații bogate în grăsimi. După injectare, vaccinul a produs reducerea nivelului total de colesterol cu 53% și diminuarea cu 64% a deteriorării vaselor de sânge, ca urmare a aterosclerozei.

În plus, vaccinul a redus cu 28% markerii inflamatori. Am observat că nivelul de anticorpi a rămas ridicat timp de 18 săptămâni, ceea ce sugerează că vaccinul este eficient pe termen lung.

Dacă descoperirile noastre se vor aplica și în cazul oamenilor, ar însemna că putem dezvolta o terapie cu efect de lungă durată, care va necesita numai o injecție anuală pentru menținerea efectului pozitiv. Va fi o soluție mai eficientă și mai ușor de respectat de pacienți.

Reducerea colesterolului prin folosirea statinelor este asociată cu un număr tot mai ridicat de cazuri de diabet. În aceste condiții, încă trebuie clarificat dacă vaccinul are același risc sau îl elimină”, explică oamenii de știință.

Lasă un comentariu