RATA DE ABSORBȚIE A FONDURILOR UE ESTE DE APROXIMATIV 29%, APROAPE DE MEDIA EUROPEANĂ

Distribuie pe:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că România are, în prezent, o rată de absorbție a fondurilor UE de aproximativ 29%, foarte aproape de media europeană, care este de 31%.

“Ne-am propus, prin programul de guvernare, să accelerăm ritmul de cheltuire a banilor alocați țării noastre de la bugetul UE. Rămânem atașați acestui obiectiv, iar rezultatele se văd. Rata de absorbție a României este acum de aproximativ 29%, foarte aproape de media europeană - de 31%. Rata de contractare a crescut din 2016 până în prezent de peste 15 ori, mai exact de la 5% în 2016 la aproximativ 79% din alocare în prezent. Am reușit să deblocăm proiecte importante în toate domeniile de interes și, dincolo de cifre, avem în vedere permanent ce beneficii aduc aceste proiecte în plan social, dar și în plan economic”, a spus Dăncilă, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractului pentru finanțarea proiectului “Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” și la lansarea a două apeluri de proiecte privind stagii de practică pentru elevi și studenți în vederea corelării învățământului cu cerințele pieței muncii.

Ea a arătat că proiectul pentru facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități are o valoare de peste 23,5 milioane de euro. Premierul a precizat că prin acest proiect persoanele cu dizabilități, pe lângă consilierea specifică, vor fi ajutate să-și cumpere dispozitive asistive, iar firmele vor fi stimulate să angajeze persoane cu dizabilități prin acordarea unei subvenții de 2.250 de lei pe lună pentru o perioadă de 18 luni.

“Sunt oameni care merită respectul nostru pentru curajul cu care luptă să-și depășească limitele și al căror potențial merită să fie pus în valoare într-o societate pe care ne-o dorim fără bariere”, a menționat Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, cele două apeluri de proiecte lansate joi vizează pregătirea profesională a tinerilor.

“Cu o finanțare de 70 milioane de euro, respectiv 30 milioane de euro, oferim pentru peste 27.000 de elevi și 5.000 de studenți oportunitatea unor stagii de practică, inclusiv prin învățământul dual, pentru ca pregătirea lor să țină pasul cu cerințele pieței muncii. România are nevoie de tineri acasă, familiile lor au nevoie de ei aici, venim în sprijinul lor, dar și în sprijinul mediului de afaceri, care se confruntă cu lipsa forței de muncă bine pregătită. Prin aceste proiecte facilităm accesul românilor la locuri de muncă bine plătite, diminuăm presiunea generată asupra bugetului de asistență socială și susținem dezvoltarea mediului de afaceri”, a mai declarat premierul.

 

 

Lasă un comentariu