CELULELE STEM DIN PLACENTĂ REFAC INIMA DUPĂ INFARCT

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Departamentului de Medicină Cardiacă Regenerativă al Universității Mount Sinai, din New York, citați de descopera.ro, au demonstrat că celulele stem obținute din placentă pot fi folosite pentru a ajuta la recuperarea inimii după un infarct miocardic.

“Studiul, desfășurat pe animale, a dezvăluit că celulele stem din placentă pot fi folosite pentru a repara daunele pe care inima le suferă ca urmare a unui atac de cord.

Până acum, despre celulele stem ombilicale s-a crezut că pot genera placenta în perioada embrionară timpurie, dar niciodată nu s-a încercat examinarea capacității acestora de a regenera alte organe, deci aceste descoperiri ar putea reprezenta începutul terapiilor regenerative și pentru alte organe, nu doar pentru inimă.

În studiul nostru, am constatat că, atunci când se injectează o doză de celule stem ombilicale unei femele de șoarece de laborator însărcinată, aceasta își poate reveni de pe urma unor probleme care pot conduce spre insuficiență cardiacă. Astfel, am dovedit că celulele stem ombilicale au migrat către inimă, unde s-au programat pentru a deveni parte a mușchiului cardiac.

În cadrul aceluiași studiu, am descoperit încă două proprietăți ale celulelor stem ombilicale. Acestea au proteinele care le permit să se adapteze structurii celulare de care sunt lipite și, de asemenea, o serie de proteine care permit acestui tip de celule stem să călătorească până la zona afectată, ceea ce nu este întâlnit în cazul altor celulele, precum celulele stem embrionare.

Rezultate sunt foarte surprinzătoare pentru noi, deoarece niciun alt tip de celule cercetate în studiile clinice pe oameni legate de afecțiunile cardiace nu a reușit să se transforme în țesut cardiac, dar acestea au reușit și au știut exact unde să se ducă atunci când le-am introdus în sistemul circulator”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu