APICULTURA, ÎN PERICOL!

Distribuie pe:

În 22 mai, ACA România transmite ministrului Petre Daea o scrisoare prin care solicită sprijin guvernamental pentru salvarea familiilor de albine.

Revenim asupra adresei noastre nr. 475/25.10.2018 în contextul în care greutățile în apicultură persistă.

După un an apicol 2018 modest și o secetă prelungită (peste 3 luni de zile) în toamnă, albinele nereușind să-și asigure rezerva de iernare, apicultorii au fost obligați să facă cheltuieli suplimentare cu hrană pentru supraviețuirea familiilor de albine peste iarnă.

Cu toate că iarna trecută a fost una blândă, au avut loc depopulări în primăvara aceasta, determinate și de calitatea hranei folosite pentru iernare, astfel încât primul cules (cel de rapiță) nu a putut fi valorificat. Vremea rea, frigul, ploile care s-au suprapus cu perioada de înflorire a acestei specii melifere, asociată cu suprafețele mici de rapiță semănate, a dus la compromiterea culesului, apicultorii fiind obligați să facă din nou cheltuieli suplimentare cu hrănirea albinelor.

Această practică de hrănire suplimentară a albinelor a continuat și continuă și pe perioada înfloririi salcâmului. Peste 50% din floarea de salcâm a fost înghețată în multe masive silvice, iar nopțile reci și ploile nu au permis valorificarea decât în proporție de 10-15% a acestui cules.

Având în vedere faptul că în ultimii 3-4 ani producțiile au scăzut, iar valorificarea acestora este tot mai greoaie (scăderea drastică a prețurilor de achiziție și consumul redus), solicităm un sprijin financiar necesar achiziționării de hrană, astfel încât să putem menține și să dezvoltăm familiile de albine în perspectiva optimistă a culesurilor viitoare.

În speranța unei soluționări pozitive a acestui demers, vă mulțumim în mod deosebit.

Cu deosebit respect!

Lasă un comentariu