PRIMARUL MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ, DR. DORIN FLOREA: O MESERIE POATE FI MULT MAI UTILĂ ȘI MAI APRECIATĂ DECÂT AFIȘAREA OSTENTATIVĂ A UNEI DIPLOME DE STUDII SUPERIOARE

Distribuie pe:

- Proiectul Școlii de Arte și Meserii - pe care l-ați inițiat în mandatul trecut, cu sprijinul Universității Cultural-Științifice și al Inspectoratului Școlar Județean - ajunge, iată, la cea de-a șaptea ediție. La 28 mai, în Piața Trandafirilor, liceele cu profil tehnologic din oraș vor organiza expoziții și standuri, prezentându-și, totodată, ofertele educaționale pentru următorul an de învățământ.

- După cum se poate vedea, Primăria Târgu-Mureș rămâne constantă în atitudinea sa, în ceea ce privește proiectul început, acela de a susține școlile de arte și meserii, atât de necesare astăzi. Ceea ce reușim să facem în parteneriat cu școlile, este să găsim modalitatea prin care să stârnim pasiunea copiilor pentru meserie. Chiar dacă la început o meserie nu pare plăcută, ea poate deveni extraordinar de atractivă atunci când îi sunt cunoscute tainele. Mă interesează, în primul rând, felul în care am putea stârni pasiunea copiilor, deoarece de aici pornește totul. Sunt mulți specialiști care au calificări superioare și care mărturisesc că pasiunea într-un domeniu apare treptat, iar fiecare meserie vine cu noi provocări.

Practicată cu pricepere și pasiune, o meserie poate fi mult mai utilă și mai apreciată decât afișarea ostentativă a unei diplome de studii superioare, iar școlile de arte și meserii nu trebuie să constituie un refugiu pentru cei care au ratat admiterea la o facultate. Ne preocupă asigurarea bazei materiale, reabilitarea spațiilor pentru lucrări practice și dotarea cu echipamente necesare, asigurarea numărului de clase și de elevi, nu numai din Târgu-Mureș, ci și din zonele apropiate. Orașul poate deveni, astfel, un loc dorit și apreciat, un reper pentru ceea ce înseamnă respectul pentru valori și modul în care este tratat bunul cel mai de preț: viitorul copiilor noștri.

“Ne străduim să dotăm școlile de arte și meserii la nivelul standardelor și cerințelor actuale”

- Un proiect ambițios, fără îndoială... Ca să reiau antologica exprimare a lui Ilie Moromete: Pe ce vă bazați? Mă refer la șansele de reușită, evident...

- Ne bazăm pe discernământul și spiritul de responsabilitate al părinților în a-și orienta copiii către forma de învățământ pentru care au aptitudini și, nu în ultimul rând, pe implicarea mediului de afaceri târgumu reșean, pentru care școlile de arte și meserii pot deveni veritabile pepiniere, din rândul cărora își vor putea recruta forță de muncă bine pregătită și calificată. În ce privește Primăria, îi asigur pe toți cei interesați că ne străduim să dotăm școlile de arte și meserii la nivelul cerințelor și standardelor actuale.

“Consider că un proiect atât de important poate fi susținut în fața Comisiei Europene”

- Credeți că, dată fiind anvergura proiectului, sunt suficiente doar implicarea și disponibilitatea municipalității, respectiv parteneriatul Primărie - școală - mediu de afaceri? Până la urmă, vorbim de un proces complex, atât din punct de vedere teoretic, cât și - mai ales - practic, dar și costisitor...

- Este, cu adevărat, un efort major, din toate aceste perspective, și o spun deschis: regret că acest proiect nu este sprijinit serios de la nivel ministerial. Consider că un proiect atât de important poate fi susținut în fața Comisiei Europene și există fonduri serioase pentru astfel de dotări. Prioritară este și partea legislativă, care să susțină desăvârșirea profesională vreme de trei, patru ani, timp în care copilul să poată rămâne în țară. Astfel, comunitatea beneficiază de munca lui, iar absolventul are șansa de a se face cunoscut, apreciat și bine plătit pentru ceea ce face. Or, atâta timp cât nu se va înțelege că România trebuie să susțină forța de muncă în țară, cât timp nu se va reuși, prin negocierile cu Comisia Europeană, să se oprească transformarea copiilor în forță de muncă ieftină pentru țările din Europa, noi vom fi în criză permanentă. Vânătorii de creiere și de resurse umane vor exista atâta timp cât politicienii și comisarii europeni vor fi la îndemâna cercurilor de interese ale multinaționalelor care speculează și exploatează masiv forța de muncă ieftină, din est. Printr-o legislație corectă, acești copii ar putea pleca afară doar după o perioadă petrecută în țară, timp în care au posibilitatea să aleagă, iar societățile angajatoare să-și poată face calcule exacte în ceea ce privește remunerarea lor. Pe scurt, susținerea de către autoritatea locală a învățământului profesional poate avea șanse de reușită prin accesarea de fonduri europene.

“Trebuie gândit un proiect comun, complementar...”

- Resursele zonei, dar și tradiția locală - să nu uităm că prima școală de arte și meserii din oraș a fost ridicată în 1883 - stau mărturie că, de-a lungul timpului, Târgu-Mureș a fost între orașele “ofensive” în materie. Cum duceți mai departe această... bătălie?

- Primăria Târgu-Mureș intenționează să creeze facilități în internatele din oraș: oferim, gratuit, un meniu, asigurăm cazare gratuită copiilor care vin din județ, cu condiția să rămână să lucreze la noi. Pentru că în aceste internate stau elevi din tot județul, este nevoie de cooperarea Consiliului Județean. Trebuie gândit un proiect comun, complementar, pentru a sprijini prin sume de echilibrare comunitățile locale care trimit acești copii să învețe o meserie.

“Așteptăm sugestii din partea firmelor”

- Învățământul profesional nu se face de la catedră și nici de la calculator, ci, în hale de producție și în ateliere. Cine se va ocupa de instruirea acestor copii, când, iată, din lipsa meseriașilor, multe societăți sunt nevoite să încetinească ritmul, sau chiar să întrerupă activitatea.

- Este, într-adevăr, un punct nevralgic: deși Primăria asigură dotările, există însă un element care creează îngrijorare: personalul care trebuie să califice elevii, adică resursa umană; nu mai este generația de altădată, adică acei profesori, maiștri, care au știut să transmită, odată, tainele meșteșugului și pasiunea, cultura, valoarea. Identificarea și pregătirea acestor dascăli ar trebui să fie o preocupare serioasă și un efort al Inspectoratului, precum și al altor instituții. Pentru Primăria Târgu-Mureș este important, de aceea așteptăm sugestii din partea firmelor. O soluție este, de asemenea, să aducem din afară profesori, meseriași care să ne completeze și să ne organizeze. Doar în felul acesta am putea avea cadre formate și care, la rândul lor, vor putea respecta exigențele profesiilor actuale.

“Este important ca meseriașii să vină la târguri”

- Și în acest an, Târgul Cetății a stârnit interesul a mii de târgumureșeni. Nu numai că toată Cetatea a fost “inundată” de flori, “doldora” de bunătăți “ca pe vremea bunicii”, și de tot soiul de “fainoșaguri”, dar impresionante au fost și bucuria și mândria cu care oamenii aceia erau dispuși să-și împărtășească... micile “mari povești” de succes.

- Consider că e un câștig pentru comunitate folosirea experiențelor firmelor mici. Eu le apreciez, le admir și chiar pot spune că am dezvoltat adevărate amiciții durabile cu o serie de meseriași de-a lungul timpului, prin prisma pasiunilor pe care le am și eu, și de care mă bucur în timpul liber. E important ca acești profesioniști să vină la târguri, să expună, să-și prezinte realizările și să-și împărtășească experiența. Vorbesc despre cei pe care i-am cunoscut și care lucrează în domenii diverse: fibră de sticlă, inox, sudură, vopsitorie, tapițerie etc. Acești meșteri creează, fără nicio deosebire față de exigența de afară, lucruri minunate. Asta înseamnă determinare și pasiune, calități ce stârnesc întotdeauna respectul. E păcat să ai materiale foarte bune, tehnologie, dar să lipsească cea mai importantă piesă: resursa umană. Mai ales într-o perioadă în care țara pare că se află în pragul nevrozelor, cea mai mare relaxare o constituie cititul și îndeletnicirile. Iar când stai alături de oameni care lucrează adaptat la noile condiții și vin cu soluții extraordinare, munca devine o plăcere și un câștig reciproc.

 

Lasă un comentariu