PIERDEREA MIROSULUI NE APROPIE DE MOARTE...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Michigan, citați de descopera.ro, susțin că adulții care se confruntă cu limitări ale simțului mirosului pot avea un risc de deces crescut cu 50% în decursul unei decade.

“Un simț al mirosului deficitar devine din ce în ce mai comun printre bătrâni, acesta fiind corelat cu un risc mai mare de deces.

Studiul nostru s-a bazat pe informațiile oferite de Institutul Național al Îmbătrânirii din SUA, analizând datele a 2.300 de participanți, cu vârste cuprinse între 71 și 82 de ani, de-a lungul a 13 ani. Participanții au trecut printr-o testare a simțului mirosului și au fost divizați în trei categorii în funcție de rezultatele obținute: cei cu simț al mirosului bun, moderat și deficitar.

Rezultatele nu au fost influențate de alte aspecte precum sexul, rasa sau factori demografici. Totuși, în mod surprinzător, participanții care aveau o stare de sănătate mai bună decât ceilalți, dar nu mai simțeau mirosul, au avut un risc mai crescut de deces. Nu știm cauza creșterii cu 70% a riscului acestora de deces. Trebuie să aflăm ce li se întâmplă acelor indivizi.

Un simț al mirosului deficitar poate fi un indiciu timpuriu al degradării stării de sănătate, implicațiile acestei deficiențe fiind mai adânci decât putem înțelege în prezent. Vom continua să cercetăm această situație, pentru a determina adevărata cauză a acestei creșteri a riscului de deces. De asemenea, vom recomanda includerea testării mirosului atunci când mergem la un consult medical.

Măsurarea simțului mirosului la persoanele în vârstă ar putea ajuta doctorii să prezică dacă acestea vor mai fi în viață peste cinci ani. Un alt studiu, realizat pe 3.000 de adulți, a constatat că 39% dintre persoanele cu un simț al mirosului slab dezvoltat au murit în perioada prezisă, comparativ cu doar 10% din cei care aveau mirosul funcțional.

Trebuie precizat că pierderea simțului mirosului nu cauzează în mod direct moartea, dar poate fi un semn de avertizare. Persoanele care sesizează modificări de lungă durată la nivelul simțului mirosului ar trebui să consulte urgent un specialist.

Descoperirile noastre ar putea oferi un test clinic eficient, o modalitate rapidă și ieftină prin care putem identifica pacienții cu un risc ridicat de deces. Simțul mirosului joacă un rol foarte important în viața de zi cu zi, însă nu dorim ca oamenii să intre în panică, ci doar să meargă la medic dacă pierderea mirosului persistă, întrucât capacitate redusă de a simți mirosurile sugerează o lipsă a regenerării celulelor din organism”, explică experții americani. 

Lasă un comentariu