LANSARE DE CARTE - UN „BULETIN DE IDENTITATE" AL GRECO-CATOLICISMULUI ROMÂNESC

Distribuie pe:

Duminică, 26 mai, la Biserica greco-catolică cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului" din Târgu-Mureș, păstorită de părintele protopop Ioan Farcaș, a avut loc lansarea unei ample lucrări de cerce-tare în domeniul istoriei, de mult timp așteptată - GENIUL GRECO-CATOLIC ROMÂNESC, autori fiind binecunoscuții istorici: prof. dr. Cristian Bădiliță (ortodox) și conf. dr. ist. Laura Stanciu (greco-catolică).

Au fost prezenți la această manifestare: primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, consilierul primarului, Claudiu Maior, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, prof. univ. dr. Alexandru Cistelecan, fostul părinte protopop de Luduș, Ioan Lobonțiu, reprezentanți ai unor organizații culturale târgumureșene.

În cuvântul său, autoarea Laura Stanciu a făcut câteva binevenite considerente asupra conținutului cărții, apreciind că, după atâta timp, era absolut necesară o istorie a greco-catolicismului din România, mai ales acum, în preajma vizitei Papei Francisc în țara noastră; cartea este o lucrare științifică de proporții, cuprinzătoare, bazată pe documente, cu fapte consemnate, cu evenimente și întâmplări ce ne-au marcat istoria. Volumul poate fi un autentic ,,buletin de identitate", dar și un „buletin de sănătate" al greco-catolicismului românesc actual; perioada analizată este cea cuprinsă între anii 1700 și 2019, cei doi autori asumându-și scrierea acestei lucrări ca pe o datorie morală față de neam și țară, față de jertfa atâtor oameni luminați, pentru crezul și credința lor nestrămutată.

Cartea este structurată pe mai multe capitole: Personalități; Școala Ardeleană; Pașoptiștii; Memorandiștii; Generația Marii Uniri; Medalioane, având la sfârșit o bogată bibliografie foarte utilă pentru cercetători. Totodată, datorită numărului mare de documente foto ce însoțesc lucrarea, ea poate fi considerată și o carte-album de utilitate științifică.

În opinia prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, lucrarea este „o adevărată reconstituire a istoriei poporului român, iar națiunea română poartă în ea amprenta Școlii Ardelene, cu greco-catolicismul ei autentic românesc, un ortodox și o greco-catolică unindu-și eforturile pentru a ne reaminti, prin această carte, istoria cea adevărată a nației române".

Nu în ultimul rând, a apreciat universitarul târgumureșean, cartea este extrem de utilă pentru istorici și cercetători, o lucrare de referință, prin intermediul căreia personalitățile greco-catolice, martirii cei adevărați și-au găsit, de-acum, locul cuvenit și meritat în istoria noastră, motive pentru care succesul volumului este garantat.

Lasă un comentariu